Skip to the main content

Original scientific paper

Oplemenjivanje pšenice za posebnu namjenu

Marijan Jošt ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima
Vesna Samobor ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima
Marija Vukobratović ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima


Full text: croatian pdf 611 Kb

page 42-48

downloads: 181

cite

Full text: english pdf 611 Kb

page 48-48

downloads: 464

cite


Abstract

Potaknuti potrebom konditorske industrije izvršili smo dodatne analize odbačenih genotipova iz programa oplemenjivanja na visoku pekarsku kakvoću. Između četiri odbačene F10 linije visoke rodnosti jedna (Kž 809-1) je imala zadovoljavajuće parametre za industriju keksa. Ovime smo htjeli pokazati da se u pojedinim oplemenjivačkim programima, možda bez opravdanja, odbacuju vrijedni genotipovi pšenice za neku drugu specijalnu namjenu.
Drugi primjer je sorta heksaploidne pšenice vrhunske pekarske kakvoće, koja je po karakteristikama glutena jednaka durum pšenicama, te zadovoljava tehnološke karakteristike namjenske pšenice za proizvodnju tjestenine.

Keywords

oplemenjivanje pšenice; konditorska industrija; tjestenina; odbačeni genotipovi

Hrčak ID:

164281

URI

https://hrcak.srce.hr/164281

Publication date:

14.3.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 1.163 *