Skip to the main content

Original scientific paper

Funkcija stomatognatoga sustava u oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja

Ivone Uhač
Zoran Kovač
Miranda Muhvić
Nataša Blečić
Renata Gržić
Daniela Kovačević


Full text: croatian pdf 83 Kb

page 151-156

downloads: 520

cite

Full text: english pdf 71 Kb

page 157-160

downloads: 523

cite


Abstract

Svrha ovoga istraživanja bila je utvrditi zastupljenost temporomandibularnih disfunkcija (TMD) u veterana Domovinskoga rata koji boluju od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). Ispitivanu je skupinu činilo 100 ispitanika muškoga spola, sudionika rata s dijagnozom PTSP-a, a kontrolnu je skupinu činilo 94 ispitanika iste dobi i spola koji nisu sudjelovali u ratu i u kojih je psihijatrijskom dijagnostikom isključen PTSP. Istraživanje se sastojalo od anamnestičog i kliničkoga pregleda Anamnestičko ispitivanje provedeno je upitnikom u kojem su ispitanici odgovarali na postavljena pitanja izborom da−ne odgovora.
Kliničkim je pregledom procijenjeno stanje čeljusnih zglobova (zvukovi, osjetljivost i bol prigodom palpacije čeljusnoga zgloba ) i žvačnih mišića (osjetljivost i bol prigodom palpacije žvačnih mišića), te je utvrđena funkcijska sposobnost stomatognatoga sustava (maksimalno otvaranje, maksimalna laterotruzijska kretnja u desno i lijevo, te maksimalna protruzija uz registraciju možebitne pojave boli ili zvuka).
Statistički znatna razlika utvrđena je u gotovo svim mjerenim parametrima. Oboljeli od PTSP-a mnogo češće imaju subjektivne simptome i kliničke znakove TMD-a. 82% oboljelih od PTSP-a imalo je najmanje jedan simptom, a 98% najmanje jedan znak disfunkcija u usporedbi s 23,91% odnosno 50% ispitanika kontrolne skupine. Najčešći znak u objema skupinama bio je zvuk u temporomandibularnom zglobu (TMZ), i to u 64% ispitanika s PTSP om i 17,31% ispitanika kontrolne skupine. Statistički znatna razlika postoji i u granicama maksimalno mogućih kretnji jer ispitanici s PTSP-om znatno češće imaju ograničene kretnje otvaranja, desne i lijeve laterotruzije i protruzije. Najveće razlike među skupinama jesu u vezi s parametrima boli. 52% ispitanika s PTSP-om imalo je bolne TMZ-ove, a 91% imalo je bolnu najmanje jednu mšićnu lokaciju. Može se zaključiti da postoji povezanost između PTSP-a i TMD-a.

Keywords

temporomandibularna disfunkcija, posttraumatski stresni poremećaj, orofacijalna bol

Hrčak ID:

1439

URI

https://hrcak.srce.hr/1439

Article data in other languages: english

Visits: 1.618 *