Skip to the main content

Original scientific paper

Koncentracija laktoferina u mlijeku krava tijekom involucije mliječne žlijezde s različitim bakteriološkim nalazima.

Annamaria L. Galfi orcid id orcid.org/0000-0002-5361-1070 ; Department of Veterinary Medicine, Faculty of Agriculture, University of Novi Sad, Novi Sad, R. Serbia
Miodrag Ž. Radinović ; Department of Veterinary Medicine, Faculty of Agriculture, University of Novi Sad, Novi Sad, R. Serbia
Stanko F. Boboš ; Department of Veterinary Medicine, Faculty of Agriculture, University of Novi Sad, Novi Sad, R. Serbia
Marija J. Pajić ; Department of Veterinary Medicine, Faculty of Agriculture, University of Novi Sad, Novi Sad, R. Serbia
Sara S. Savić ; Scientific Veterinary Institute “Novi Sad”, Novi Sad, R. Serbia
Dubravka S. Milanov ; Scientific Veterinary Institute “Novi Sad”, Novi Sad, R. Serbia


Full text: english pdf 443 Kb

page 487-497

downloads: 1.033

cite


Abstract

Laktoferin, glikoprotein koji veže željezo, pripadnik porodice bjelančevina transferin, prisutan je u visokoj koncentraciji u sekretu mliječne žlijezde tijekom involucije i posjeduje antimikrobnu sposobnost. Radi utvrđivanja koncentracije laktoferina u mlijeku krava s različitim bakteriološkim nalazima, prikupljen je 151 pojedinačni uzorak mlijeka na farmi holštajn-frizijske pasmine na području Autonomne pokrajine Vojvodine Republike Srbije. Za identifikaciju bakterija korištene su klasične mikrobiološke metode i ELISA za određivanje koncentracije laktoferina. Najčešće izdvojene bakterije u uzorcima mlijeka krava bile su Corynebacterium spp. (32,45%) s koncentracijom laktoferina 6,0497 ± 1,6774 mg/mL i koagulaza negativni stafilokoki (4,64%) s koncentracijom laktoferina 5,2961 ± 1,3633 mg/mL. Najniža srednja vrijednost koncentracije laktoferina zabilježena je u negativnim četvrtima vimena i četvrtima inficiranim bakterijama iz okoliša, dok je najviša koncentracija laktoferina bila u četvrtima vimena inficiranima vrstom Streptococcus agalactiae. Jedan od četiriju uzoraka mlijeka gdje je bio izdvojen Staphylococcus aureus imao je znatno nižu vrijednost laktoferina (1,1736 mg/mL) od ostala tri uzorka (6,2089 ± 0,5016 mg/mL), što zahtijeva daljnja istraživanja.

Keywords

laktoferin; mlijeko; visokomliječne krave; razdoblje involucije; laktacija; bakterije; mastitis

Hrčak ID:

165713

URI

https://hrcak.srce.hr/165713

Publication date:

12.8.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 2.247 *