Skip to the main content

Short communication, Note

Utjecaj medija i temperature na tvorbu gliotoksina u sojeva Aspergillus fumigatus

Ivan Kosalec
Stjepan Pepeljnjak
Marija Jandrlić


Full text: english pdf 143 Kb

page 269-273

downloads: 2.326

cite


Abstract

Gliotoksin je sekundarni metabolit iz skupine epipolitiodioksipiperazina s biološki aktivnim internim disulfidnim mostom u molekuli, koji tvore razne plijesni i gljivica Candida albicans. Plijesan Aspergillus fumigatus vodeći je uzročnik invazivnih aspergiloza i također može tvoriti gliotoksin. Pretpostavlja se da in situ tvorba gliotoksina utječe na patogenezu aspergiloze. U ovom radu ispitali smo in vitro tvorbu gliotoksina u devet sojeva A. fumigatus vrste, izoliranih iz imunokompromitiranih pacijenata. Praćen je utjecaj medija i temperature inkubacije na tvorbu gliotoksina. Gliotoksin je ekstrahiran iz biomase i koncentracija mu je utvrđena polukvantitativno tankoslojnom kromatografijom. Tvorba gliotoksina uočena je već nakon trodnevne inkubacije u koncentracijama 4,06 mg mL-1 (u bujonu s kvaščevim ekstraktom – YES na 37 °C) i 1,07 mg mL-1 (u sintetskom Czapek-Dox bujonu – CZA na 25 °C). Tvorba gliotoksina bila je veća u YES bujonu, za razliku od sintetskog CZA bujona. Viša temperatura inkubacije (37 °C) također utječe na jaču tvorbu gliotoksina nego niža temperatura (25 °C). YES bujon s dodatkom 4 % saharoze i 2 % kvaščeva ekstrakta vrlo je bogat supstrat za in vitro tvorbu gliotoksina, kao jednog od lipofilnih sekundardnih metabolita plijesni vrste A. fumigatus.

Keywords

aspergiloza; Aspergillus sp.; bujon kvaščevog ekstrakta; Czapek-Dox bujon; toksikogenost

Hrčak ID:

134

URI

https://hrcak.srce.hr/134

Publication date:

25.7.2005.

Article data in other languages: english

Visits: 3.911 *