Drvna industrija, Vol. 67 No. 3, 2016.
Original scientific paper
https://doi.org/10.5552/drind.2016.1527
Snaga rezanja pri glodanju toplinski modificiranog drva
Andrzej Krauss
; Poznań University of Live Sciences, Faculty of Wood Technology, Department of Woodworking Machinery and Basis of Machines Construction, Poznań, Poland
Magdalena Piernik
; Poznań University of Live Sciences, Faculty of Wood Technology, Department of Woodworking Machinery and Basis of Machines Construction, Poznań, Poland
Grzegorz Pinkowski
; Poznań University of Live Sciences, Faculty of Wood Technology, Department of Woodworking Machinery and Basis of Machines Construction, Poznań, Poland
Abstract
U radu su prikazani rezultati eksperimentalnih istraživanja snage rezanja toplinski modificiranog drva običnog bora (Pinus sylvestris L.) tijekom njegove obrade glodanjem. Proces toplinske obrade borovine proveden je u atmosferi pregrijane pare, pri temperaturi od 130, 160, 190 i 220 °C, uz jednako vrijeme grijanja od četiri sata za sve varijante modifi kacije. Snaga rezanja određena je pri glodanju radijalne površine modificiranih i nemodificiranih uzoraka, a izračunana je kao razlika snage izmjerene tijekom rada stroja pri glodanju uzoraka i tijekom praznog hoda stroja. Na temelju rezultata mjerenja utvrđeno je da se snaga rezanja pri obradi modificiranog drva smanjuje s porastom temperature modifikacije (ovisnost je linearna), a povećava se s povećanjem visine dodatka za obradu (visine glodanja). Snaga potrebna za glodanje drva modificiranoga na temperaturama višim od 160 °C manja je od snage rezanja za obradu nemodificiranog drva. Eksperiment je pokazao znatno smanjenje snage rezanja s povećanjem temperature modifikacije drva. Također je utvrđeno da je povećanje visine dodatka za obradu rezultiralo povećanjem snage rezanja, kako pri obradi toplinski modificiranoga, tako i pri obradi nemodificiranog drva.
Keywords
obrada drva; toplinska modifikacija; rezanje; protusmjerno glodanje; potrošnja energije; meko drvo, Pinus sylvestris L
Hrčak ID:
166744
URI
Publication date:
30.9.2016.
Visits: 2.362 *