Preliminary communication
https://doi.org/10.31298/sl.140.7-8.5
Kemijska svojstva svojti gloga (Crataegus L. spp.) prirodno rasprostranjenih u Zapadnoj Anatoliji u Turskoj
Sevgin Özderin
; MugHla Sıtkı Koçman University, Truffle Application and Research Center, MugHla/Turkey
Hüseyin Fakir
; Süleyman Demirel University, Faculty of Forestry, Department of Forest Engineering, Isparta/Turkey
Emrah Dönmez
; Süleyman Demirel University, Faculty of Forestry, Department of Forest Engineering, Isparta/Turkey
Abstract
Cilj ovoga rada je određivanje kemijskih svojstava svojti Crataegus pentagyna podvrste pentagyna, C. orientalis podvrste orientalis, C. orientalis podvrste szovitsii, C. tanacetifolia, C. azarolus var. aronia, C. monogyna var. lasiocarpa, C. monogyna var. monogyna prirodno rasprostranjenih u Zapadnoj Anatoliji. Uzorci lista i cvijeta prikupljenih 2010. – 2014. u provincijama Zapadne Anatolije Izmit, Sakarya, Balıkesir, Izmir, Kütahya, Muğla i Isparta, kako bi se odredile hlapljive komponente, osušeni su na sobnoj temperaturi. Hlapljive komponente, dobivene metodom mikroekstrakcije u krutoj fazi (SPME) u središnjem laboratoriju Sveučilišta Süleyman Demirel, određeni su uređajem puni naziv. Ukupno je utvrđena 81 hlapljiva komponenta iz 7 taksona gloga. Od hlapljivih komponenta ulja, koje su otkrivene u najvećim omjerima, pronađene su komponente benzaldehida (82,54%), butiraldehida (38,27%) i (E)2-heksenala (21,67%).
Određena je i vlažnost sjemenki uzoraka gloga, sakupljenih u uzorkovanim područjima tijekom perioda sazrijevanja. Određen je i sastav masnih kiselina pomoću uređaja GC-FID, koristeći se standardnom mješavinom masnih kiselina. Vlažnost sjemenki gloga varirala je između 14,49% – 36,33%. Identificirano je 10 sastava masnih kiselina iz 7 taksona gloga, od čega je najviše linoleinske kiseline (64,23%), oleinske kiseline (39,36%) i palmitinske kiseline (8,16%).
Keywords
<i>Crataegus</i>; hlapljive komponente; benzaldehid; linoleinska kiselina; Zapadna Anatolija; Turska
Hrčak ID:
167105
URI
Publication date:
31.8.2016.
Visits: 3.537 *