Veterinary Archives, Vol. 86 No. 6, 2016.
Original scientific paper
Utjecaj varijacije genetskog profila bika na sastav masnih kiselina i kvalitetu mesa potomstva.
Maja Maurić
; Department of Animal Husbandry, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Kristina Starčević
; Department of Animal Husbandry, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Igor Štoković
; Department of Animal Husbandry, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tomislav Mašek
; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb,Croatia
Abstract
Nutritivna vrijednost goveđega mesa povezana je s njegovim masnokiselinskim sastavom i količinom mišićne masti. U dvogodišnjem istraživanju procijenjen je učinak bika/oca na značajke trupova i sastav masnih kiselina 50 junaca, sinova pet simentalskih bikova. Da bi se testirala varijabilnost izmjerenih pokazatelja tovni junci bili su podijeljeni u tri skupine prema sustavu EUROP klasifikacije za konformaciju trupa i za zamašćenost trupa. Udio bjelančevina najduljega leđnog mišića (LD) linearno je i pozitivno povezan s povećanjem selekcijskog indeksa (SI), dok je udio masti negativno povezan. Sve bitne masne kiseline varirale su među različitim bikovima, ali navedene razlike ipak nisu bile povezane sa SI bika. Masa žive životinje, ohlađenih polovica, C18:1n9 i omjer 18:1/18:0 rasli su s povećanjem EUROP klase, dok su C204n6 i SFA opadali. Veći stupanj zamašćenosti trupa bio je povezan s povećanjem mase ohlađenih polovica, udjela ukupnog nemasnog mesa, C18:1n9, MUFA i C18:1/C18:0, a smanjenjem ukupnog udjela kostiju, SFA, C18:3n3 i C20:4n6. Udio PUFA bio je pozitivno povezan s udjelom bjelančevina LD-a i negativno povezan s udjelom MUFA. Analiza glavnih komponenti (PCA) pokazala je da je udio PUFA i n3/n6 omjer negativno povezan s udjelom MUFA. Značajke koje ukazuju na negativan utjecaj na zdravlje (TI, AI, C12:0, C14:0 i C16:0) u suprotnosti su s udjelima PUFA i MUFA. Dobiveni rezultati ukazuju na genetske varijacije u sintezi MK i sadržaju intramuskularne masti među potomstvom različitih bikova što nam omogućuje selekciju na povećani udio PUFA i smanjeni TI, AI i potencijalno aterogene MK.
Keywords
masne kiseline; kemijski sastav; genetska varijacija; meso; bikovi
Hrčak ID:
169576
URI
Publication date:
22.11.2016.
Visits: 1.404 *