Skip to the main content

Preliminary communication

FEMINIZAM – ŠTO JE OSTVARIO?

Damirka Mihaljević orcid id orcid.org/0000-0001-5099-8284 ; Faculty of Humanities and Social Sciences University of Mostar


Full text: croatian pdf 152 Kb

versions

page 149-169

downloads: 14.496

cite


Abstract

Feminizam je bitno promijenio položaj žene u odnosu na status
kakav je imala u društvu prije pojave feminističke ideologije. Takav
emancipatorski karakter feminizam je nastojao sačuvati kroz tri vala u kojima se pojavljivao. U prvome valu žene su ostvarile prodor u javnu sferu i izborile se za ravnopravnost zajedno s muškarcima.
Dobivanje pravne jednakosti u formalnome smislu nije značila i stvarnu jednakost. Ustaljene socijalne norme i društveno konstruirane rodne uloge žene mijenjale su se puno teže i sporije. Iz toga razloga započeo je drugi feministički val. Pod utjecajem dekonstrukcije i postmoderne feminizam se u trećem valu isprepleo s rodnom ideologijom. To ga je udaljilo od njegova primarnog cilja usmjerenoga na borbu protiv dominacije i ravnopravniji pristup javnoj sferi. Naglašeno seksualiziranje žene u medijima pokazuje da društvo nije puno evoluiralo u njihovu podcjenjivanju i omalovažavanju. Agresivnost takvih sadržaja jasno sugerira kako je feminizam proces stalne borbe, a ne konkretna pobjeda.

Keywords

feminizam; ideologije; ravnopravnost; rod; spol; seksizma

Hrčak ID:

170904

URI

https://hrcak.srce.hr/170904

Publication date:

16.12.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 18.535 *