Skip to the main content

Professional paper

ELEKTROTERAPIJA U LIJEČENJU PACIJENATA ZARAŽENIH BJESNOĆOM: POKUSI PROVOĐENI U BOLNICI MAGGIORE U MILANU TIJEKOM 1865. GODINE

Silvia Marinozzi ; Department of Molecular Medicine, Section of History of Medicine, Sapienza University of Rome, Italy
Matteo Gulino ; Department of Medico-Surgical Sciences and Biotechnologies, Sapienza University of Rome, Italy
Valentina Gazzaniga ; Department of Medico-Surgical Sciences and Biotechnologies, Sapienza University of Rome, Italy


Full text: english pdf 133 Kb

page 373-386

downloads: 653

cite


Abstract

Tijekom 19. stoljeća znanstvena osnova liječenja bjesnoće bila je slaba zbog nedostatka literature o specifičnom uzročniku bjesnoće te nespecifične i neučinkovite terapije. Elektroterapija je već predstavljala važan terapijski pristup kod bolesti živčanog sustava, iako ne specifično za bjesnoću.
U ovom radu autori raspravljaju o uporabi elektroterapije u liječenju ljudi oboljelih od bjesnoće u eksperimentalnoj studiji provedenoj u bolnici Maggiore u Milanu, s ciljem ustanovljenja otkrića moguće specifične terapije. Kroz analizu tiskanih znanstvenih izvora, dostupnih u knjižnici Braidense u Milanu, autori opisuju četiri pokusa provedena na pacijentima različite dobi. Istaknuti su simptomi i učinci tijekom i nakon elektroterapije. Prikazani pokusi pokazali su da struja nije učinkovita terapija u liječenju bjesnoće, već može uzrokovati ozbiljne funkcionalne i organske promjene kod pacijenata.
Analizirajući milanske pokuse, autori su prikazali specifično talijansku povijest znanstvenoga i medicinskoga pristupa bjesnoći na kraju 18. stoljeća, što je dovelo do promocije zdravstvenoga odgoja, ojačalo strategiju prevencije i otvorilo put prema eri cijepljenja.

Keywords

bjesnoća; struja; povijest medicine; medicinsko istraživanje

Hrčak ID:

171419

URI

https://hrcak.srce.hr/171419

Publication date:

19.12.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 1.374 *