Liječnički vjesnik, Vol. 134 No. 5-6, 2012.
Review article
ALERGIJSKE REAKCIJE NA HRANU
Mirjana Turkalj
Iva Mrkić
Abstract
Alergija na hranu česta je bolest koja zahvaća 11–26 milijuna ljudi na području Europe. Incidencija je veća u djece (5–8%) nego u odraslih (1–3%). Mehanizam nastanka alergije na hranu danas još nije poznat. Mnoga su otvorena pitanja, npr: »Zašto su neke osobe alergične na hranu? Zašto se na neku hranu češće javlja alergija? Zašto se u neke djece razvije tolerancija?« Prepoznavanje alergije na hranu često je temeljeno na simptomima i katkad može biti teško. Navedeno proizlazi iz činjenice da se alergija na hranu može manifestirati širokim spektrom simptoma koji mogu varirati, od kroničnih gastrointestinalnih do teških, za život opasnih, anafilaktičkih reakcija. U dijagnostici alergije na hranu od male su pomoći in vitro testovi, osobito u alergijskim bolestima posredovanih ne-IgE-om. Trenutačno ne postoji sigurna i učinkovita terapija u liječenju bolesnika s alergijom na hranu, a liječenje se temelji na eliminacijskoj dijeti koja značajno narušava kvalitetu života navedenih bolesnika.
Keywords
Alergija na hranu – imunologija, patofiologija, dijagnoza, liječenje; Gastrointestinalni trakt – imunologija; Imunoglobulin E – imunologija; Imunološka tolerancija
Hrčak ID:
172427
URI
Publication date:
25.6.2012.
Visits: 2.818 *