Skip to the main content

Review article

POVEZANOST DEBLJINE I KARCINOMA GUŠTERAČE

Maja Pin
Davor Štimac


Full text: croatian pdf 440 Kb

downloads: 404

cite


Abstract

Karcinom gušterače agresivan je tumor s izrazito lošom prognozom, nedostatkom ranih dijagnostičkih simptoma i otpornošću na terapiju. Incidencija je približno jednaka stopi smrtnosti. Iako je posljednjih godina postignut određen napredak u definiranju morfoloških i ključnih genskih promjena, još je nejasno koji su čimbenici okidač njegova nastanka. Neki od čimbenika rizika jesu dob, spol i rasa, genetička podložnost, dijetetski čimbenici, povišena tjelesna temperatura, kronični pankreatitis, šećerna bolest te fizička neaktivnost.Istraživanja su pokazala da povećanje ITM-a posljedično dovodi do povećanja rizika od nastanka zloćudnih bolesti, pa tako i karcinoma gušterače. Proučavanje adipokina i njihove uloge u pretilosti i nastanku karcinoma gušterače potencijal su za buduće terapijske intervencije.

Keywords

Tumori gušterače – epidemiologija, etiologija; Debljina – epidemiologija, patofiziologija, prevencija; Indeks tjelesne mase; Masno tkivo – metabolizam; Adiponektin – metabolizam; Leptin – metabolizam; Rizični čimbenici

Hrčak ID:

172714

URI

https://hrcak.srce.hr/172714

Publication date:

2.9.2015.

Article data in other languages: english

Visits: 1.346 *