Review article
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0101
Bijeli sirevi u salamuri kao potencijalni izvor bioaktivnih peptida
Miroljub Barać
orcid.org/0000-0002-6645-4537
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, Belgrade, Serbia
Mirjana Pešić
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, Belgrade, Serbia
Tanja Vučić
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, Belgrade, Serbia
Milena Vasić
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, Belgrade, Serbia
Milenko Smiljanić
; University of East Sarajevo, Faculty of Technology, Karakaj bb, Zvornik, Bosnia and Herzegovina
Abstract
Sirevi kao i drugi fermentirani proizvodi na bazi mlijeka, osim izražene nutritivne vrijednosti, predstavljaju i dobar izvor biološki aktivnih proteina i peptida. Bioaktivni peptidi sira najvećim dijelom nastaju prilikom proizvodnje sira, a posebno tijekom zrenja, kao jedne od najznačajnijih faza u procesu proizvodnje. Kako se proces zrenja različitih tipova sira bitno razlikuje, može se pretpostaviti da se i njihova bioaktivnost bitno razlikuje. Bijeli sirevi u salamuri specifični su za podneblje Jugoistočne Europe, a odlikuju se dosta intenzivnim procesima proteolize te mogu biti zanimljivi kao proizvodi s povoljnim funkcionalnim karakteristikama. U tom smislu ovaj tip sira još uvijek nije dovoljno okarakteriziran. Ovaj rad predstavlja pregled dosadašnjih saznanja o bioaktivnim peptidima bijelih sireva u salamuri.
Keywords
bioaktivni peptidi; bijeli sir u salamuri; proteoliza
Hrčak ID:
174093
URI
Publication date:
1.2.2017.
Visits: 3.879 *