Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0102

Usporedba proteina sirutke i liposolubilnih vitamina između četiri pasmine krava držane u intenzivnim sustavima proizvodnje

Jolanta Król orcid id orcid.org/0000-0002-6289-3153 ; Departmentof Commodity Science and Processing of Raw Animal Materials, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Aneta Brodziak ; Department of Breeding and Protection of Cattle Genetic Resources, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Agnieszka Zaborska ; Departmentof Commodity Science and Processing of Raw Animal Materials, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Zygmunt Litwińczuk ; Department of Breeding and Protection of Cattle Genetic Resources, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland


Full text: english pdf 587 Kb

page 17-24

downloads: 868

cite


Abstract

Cilj ovog istraživanja bio je odrediti sadržaj proteina sirutke i vitamina topljivih u mastima u uzorcima mlijeka za četiri pasmine krava koje se uzgajaju u Poljskoj, t.j. holstein-frizijske, Montbéliarde, Jersey i simentalske. Kvalitativna i kvantitativna analiza određenih frakcija proteina sirutke, odnosno α-laktalbumina (α-La), β-laktoglobulina (β-Lg), albumina goveđeg seruma (BSA), laktoferina i lizozima te liposolubilnih vitamina (A, D3 i E) provedena je pomoću metode RP-HPLC. Prema dobivenim rezultatima, pasmina krava značajno je utjecala na razinu proteina sirutke i liposolubilnih vitamina u mlijeku. Najniže količine tih hranjivih tvari utvrđene su u mlijeku kojeg su proizvele krave pasmine holstein-friesian. Mlijeko simentalskih krava sadržavalo statistički najznačajnije i najviše razine antioksidativnih tvari, odnosno vitamina A - 0,465 mg L-1, E - 1,302 mg L-1 i D3 - 0,653 µg L-1 (P≤0,05), kao i β-laktoglobulin (3,28 g L-1, P≤0,01). Osim toga, kravlje mlijeko simentalca također odlikuje visokim sadržajem antimikrobnih proteina - laktoferina i lizozima (odnosno: 121,23 mg L-1, P≤0,01 i 9,66 µg L-1, P≤0,05) u usporedbi s drugim pasminama krava.

Keywords

proteini sirutke; lipofilni enzimi; pasmine krava

Hrčak ID:

174094

URI

https://hrcak.srce.hr/174094

Publication date:

1.2.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 2.053 *