Skip to the main content

Review article

Nasilje

Marija Žilić orcid id orcid.org/0000-0003-4386-0521 ; Study of social work, Mostar, Bosnia and Herzegovina
Josip Janković ; NGO Stroke, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 147 Kb

page 67-87

downloads: 20.060

cite


Abstract

Rad je posvećen izučavanju problematike nasilja. Posebna pozornost posvećena je njegovu definiranju, etiologiji i posljedicama. Predstavljeni su najznačajniji pristupi izučavanju ove pojave kao što su: instinktivističke teorije, teorije koje agresiju objašnjavaju reakcijom na određenu situaciju, teorije socijalnog učenja, kognitivne i biološke teorije. Također su predstavljeni i opisani oblici nasilja koje se, prema definiciji WHO dijeli na nasilje prema samome sebi, međuljudsko nasilje i kolektivno nasilje.
Nakon cjelovitog predstavljanja, definiranja, teorijskog određenja i tipologije nasilja, posebno se predstavlja i analizira nasilje u partnerskim vezama i nad starijim osobama, budući da je ono vezano za partnerske i obiteljske probleme. U nastavku se daje i pregled mogućnosti reakcije društva u smislu regulacije i kontrole nasilja, što se najbolje očituje
kroz zakonodavstvo pa je ovdje dan konkretan odgovor zakonodavnog sustava u BiH kao najbliži primjer.
U zaključku se sumiraju rasprave i otvaraju nove perspektive viđenja i istraživanja nasilja i s njima u vezi i nova definicija nasilja prema kojoj je nasilje svako ponašanje kojim se namjerno ili nenamjerno nanosi šteta nekoj osobi ili skupini prema kojoj je usmjereno, ali i njenim/njihovim bližnjima, neposredno tijekom takvog djelovanja ili naknadno, a takvim ga je doživio bilo tko od aktera.

Keywords

nasilje; nasilje u partnerskim vezama; nasilje nad starijim osobama; odgovor zakonodavstva na nasilje

Hrčak ID:

176988

URI

https://hrcak.srce.hr/176988

Publication date:

6.12.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 25.042 *