Original scientific paper
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0208
Utjecaj tretmana protočnim plinovitim dušikom na ukupni antioksidativni kapacitet i sadržaj askorbinske kiseline u sirovom kravljem mlijeku tijekom hladnog skladištenja
Oguz Gursoy
orcid.org/0000-0002-5907-4595
; Mehmet Akif Ersoy University, Faculty of Engineering and Architecture, Department of Food Engineering, TR-15030 Burdur, Turkey
Patricia Munsch-Alatossava
; University of Helsinki, Faculty of Agriculture and Forestry, Department of Food and Environmental Sciences, FI-00014 Helsinki, Finland
Kubra Ertan
; Mehmet Akif Ersoy University, Faculty of Engineering and Architecture, Department of Food Engineering, TR-15030 Burdur, Turkey
Yusuf Yilmaz
; Mehmet Akif Ersoy University, Faculty of Engineering and Architecture, Department of Food Engineering, TR-15030 Burdur, Turkey
Tapani Alatossava
; University of Helsinki, Faculty of Agriculture and Forestry, Department of Food and Environmental Sciences, FI-00014 Helsinki, Finland
Abstract
Tretman kontinuiranim protokom plinovitog dušika (N2) produžuje trajnost sirovog mlijeka tijekom hladnog skladištenja. Utjecaj tretmana dušikom na ukupni antioksidativni kapacitet (TAC) i sadržaj askorbinske kiseline (AA) u sirovom mlijeku određivan je tijekom hladnog skladištenja. TAC sirovog ili deproteiniziranog mlijeka određivan je pomoću ABTS i DPPH metode, dok je sadržaj L (+) - AA u sirovom mlijeku određen kromatografski i to nakon 0., 4. i 7. dana skladištenja na 6±1 °C. TAC utvrđen pomoću ABTS metode snizio se tijekom hladnog skladištenja s 472,33±16,70 na 369,47±62,06 μM TEAC, dok je TEAC izmjeren pomoću DPPH metode pao s 13,30±0,84 na 8,20±0,66 μM. TAC sirovog mlijeka određen ABTS metodom smanjio se nakon 4-dnevnog skladištenja, međutim, ostale izmjerene vrijednosti bile su statistički jednake za N2-tretirane uzorke tijekom 7-dnevnog skladištenja. Sadržaj askorbinske kiseline (AA) sirovog mlijeka kretao se u rasponu od 14,06 do 10,76 mg/L tijekom skladištenja, te N2 tretman nije značajno utjecao na sadržaj AA. Deproteiniziranjem je značajno smanjena TAC vrijednost uzoraka mlijeka, te u slučaju mjerenja pomoću ABTS metode iznosilo je oko 47,50 % za kontrolne uzorke hladno skladištenih tijekom četiri dana, a 11,67 % za deproteinizirano sirovo mlijeko tretirano N2. Zaključno, tretman protočnim N2 kroz gornji dio posude u kojoj se skladišti mlijeko također je pokazao značajan zaštitni učinak na antioksidativne sastojke sirovog mlijeka tijekom hladnog skladištenja.
Keywords
sirovo mlijeko; plinoviti dušik (N2); rok trajanja; antioksidans; askorbinska kiselina
Hrčak ID:
180156
URI
Publication date:
19.4.2017.
Visits: 3.589 *