Veterinary Archives, Vol. 87 No. 3, 2017.
Original scientific paper
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.160117
In vitro protubakterijska i protuoksidacijska svojstva iscrpka kardamoma Elettaria cardamomum Maton te njegovi učinci s dodanim hitozanom na vrijeme pohrane janjećega mesa
Farhad Sharafati-Chaleshtor
; Medical Plants Research Center, Shahrekord University of Medical Sciences, Shahrekord, Iran
Reza Sharafati-Chaleshtori
; Research Center for Biochemistry and Nutrition in Metabolic Diseases, Kashan University of Medical Sciences, Kashan, Iran
Abstract
U istraživanju je bio pripravljen etanolni iscrpak kardamoma Elettaria cardamomum Maton (ECM). Količina fenolnih spojeva bila je određena kolorimetrijskim metodama, a antioksidacijska svojstva postupkom bijeljenja β-karotenom. Učinak hitozana u koncentraciji od 1 do 2 % (w/w) u iscrpku ECM pri temperaturi hladnjaka (4 ± 1 °C) bio je procijenjen s obzirom na mikrobiološku kakvoću janjećega mesa. Istražene su promjene pH vrijednosti, zatim ukupan broj bakterija, broj psihrotrofnih i bakterija kiselog vrenja, nalaz kvasaca, plijesni te organoleptička svojstva janjećeg mesa nakon određenog razdoblja pohrane (nultog, prvog, trećeg i petog dana). Ukupna količina fenola u etanolnom iscrpku ECM iznosila je 19,27 ± 0,02 mg/g ekvivalenta galne kiseline, a antioksidacijski kapacitet iznosio je 45,7 ± 7,5 %. U svim je obrađenim uzorcima bio zabilježen smanjen ukupni broj bakterija, broj bakterija porodice Enterobacteriaceae, psihrotrofnih bakterija, bakterija kiselog vrenja te količina kvasaca i plijesni (P<0,05). Dodatak iscrpka obogaćenog hitozanom janjećem mesu povećao je njegovu prosječnu kakvoću (P<0,05). Može se zaključiti da se etanolni iscrpak ECM pomiješan s hitozanom može rabiti kao prirodni antibakterijski i antioksidacijski sloj, siguran za uzimanje s mesnim proizvodima.
Keywords
chitozan; Elettaria cardamomum Maton; vrijeme pohrane; janjeće meso; antioksidacijska aktivnost
Hrčak ID:
180786
URI
Publication date:
3.5.2017.
Visits: 2.320 *