Skip to the main content

Original scientific paper

UTJECAJ GENOTIPA NA OMJER VLAŽNOG GLUTENA I UKUPNIH BJELANČEVINA ZRNA PŠENICE

Gordana ŠIMIĆ
Daniela HORVAT
Zorica JURKOVIĆ
Georg DREZNER
Dario NOVOSELOVIĆ
Krešimir DVOJKOVIĆ


Full text: english pdf 393 Kb

page 13-18

downloads: 981

cite


Abstract

Bjelančevine glutena imaju ključan utjecaj na kakvoću pšenice i preradbenu vrijednost brašna. Cilj rada bio je ispitati u kojoj mjeri je omjer vlažnog glutena i ukupnih bjelančevina (WG/P), kao mjera dobivene količine glutena po jedinici ukupnih bjelančevina, karakteristika genotipa. U radu je analizirano 10 kultivara ozime pšenice Poljoprivrednog instituta Osijek. Kultivari se značajno razlikuju (p<0,05) po vrijednostima omjera WG/P. Kultivari S. Žitarka, Barbara, Žitarka i Golubica s omjerom WG/P između 2,7 i 3,0 pokazali su optimalna tehnološka svojstva. Gluten indeks ovih
kultivara kreatao se od 75 do 90, dok su kultivari Srpanjka, Ana i Demetra, inače poznati kao poboljšivači obzirom na vrijednost GI>90, imali omjer WG/P između 2,3 i 2,4. Statistički značajna (p<0,05) negativna korelacija (r=-0,622) utvrđena je između GI i omjera WG/P.

Keywords

pšenica; vlažni ljepak; omjer WG/P; gluten indeks

Hrčak ID:

17337

URI

https://hrcak.srce.hr/17337

Publication date:

28.7.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 2.076 *