Skip to the main content

Review article

Utjecaj gnojidbe na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška cv. Maksimirski ozimi u smjesi s tritikale cv. Clercal

Darko Uher ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Zvonimir Štafa
Zlatko Svečnjak
Sulejman Redžepović
Mihaela Blažinkov
Dražen Kaučić


Full text: croatian pdf 260 Kb

page 229-242

downloads: 703

cite


Abstract

Dvogodišnjim istraživanjima (1999. do 2001. g.) utvrđivan je utjecaj djelotvornosti bakterizacije sjemena ozimog graška i prihrane dušikom na masu suhe tvari kvržica na korijenu graška, te prinos suhe tvari i krmnu vrijednost smjese graška cv. Maksimirski ozimi i tritikale cv. Clercal. Prijem sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Najveća masa suhe tvari kvržica na korijenu graška utvrđena je na bakteriziranoj varijanti 2 (0,635 g / varijanta). Ukupni prinosi suhe tvari iznosili su od 9,10 t ha-1 (kontrola) do 12,06 t ha-1 (prihrana dušikom). Prinosi sirovih bjelančevina graška u 2001. g. varirali su od 798 kg ha-1 (prihrana dušikom + bakterizacija) do 1 087 kg ha-1 (bakterizacija), a tritikale od 568 kg ha-1 (kontrola) do 957 kg ha-1 (prihrana dušikom). Ukupni prinosi sirovih bjelančevina smjese iznosili su od 1 414 kg ha-1 (kontrola) do 1808 kg ha-1 (bakterizacija).

Keywords

bakterizacija graška; prihrana dušikom; suha tvar kvržica; prinos suhe tvari; krmna vrijednost

Hrčak ID:

17443

URI

https://hrcak.srce.hr/17443

Publication date:

17.10.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 1.773 *