Skip to the main content

Original scientific paper

VARIJABILNOST FENOTIPSKE EKSPRESIJE SVOJSTAVA KVALITETE ZRNA ELITNIH LINIJA SOJE

Maja Matoša Kočar orcid id orcid.org/0000-0002-3491-050X ; Agricultural Institute Osijek, Juzno predgradje 17, HR-31000 Osijek, Croatia
Aleksandra Sudarić ; Agricultural Institute Osijek, Juzno predgradje 17, HR-31000 Osijek, Croatia
Sonja Vila ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Sonja Petrović ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Andrijana Rebekić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Ana Josipović ; Agricultural Institute Osijek, Juzno predgradje 17, HR-31000 Osijek, Croatia
Antonela Markulj Kulundžić ; Agricultural Institute Osijek, Juzno predgradje 17, HR-31000 Osijek, Croatia


Full text: croatian pdf 250 Kb

page 40-48

downloads: 345

cite

Full text: english pdf 250 Kb

page 40-48

downloads: 584

cite


Abstract

Cilj je ovog istraživanja bio procijeniti genetsku varijabilnost odabranih linija soje u svojstvima kvalitete zrna utvrđivanjem raznolikosti fenotipske ekspresije za masu 1000 zrna te koncentraciju bjelančevina i ulja u zrnu. Tijekom tri vegetacijske sezone (2010.-2012.), na Poljoprivrednom institutu Osijek postavljen je poljski pokus s 22 linije soje, u 2 ponavljanja po slučajnome bloknome rasporedu. Svake godine pokusa nakon žetve određena je masa 1000 zrna, koncentracija bjelančevina i koncentracija ulja u zrnu soje, a statistička obrada rezultata tih analiza uključivala je izračun standardnih mjera varijacije i analizu varijance. Nakon završene analize podataka, utvrđena je raznolikost istraživanoga biljnoga materijala u fenotipskoj ekspresiji svojstava kvalitete zrna, odnosno potvrđeno je postojanje genetske varijabilnosti uz statistički značajan utjecaj genotipa i godine.

Keywords

soja; masa 1000 zrna; bjelančevine; ulje; varijabilnost; oplemenjivanje

Hrčak ID:

182894

URI

https://hrcak.srce.hr/182894

Publication date:

7.6.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 2.250 *