Skip to the main content

Preliminary communication

https://doi.org/10.22598/mt/2017.29.1.75

Mjerenje utjecaja organizacijske krizne pripremljenosti na uspješnost poslovanja poduzeća

Davor Labaš orcid id orcid.org/0000-0003-2500-4211 ; Faculty of Economics and Business, University of Zagreb


Full text: english pdf 276 Kb

page 75-92

downloads: 960

cite


Abstract

Svrha – U literaturi iz kriznog menadžmenta postoji mišljenje da što su više poduzeća pripremljena na krize, efikasnija su i u procesu donošenja odluka. Organizacije koje su pripremljene na krize općenito se smatraju kvalitetnije opremljenima za anticipiranje problema, detektiranje i upravljanje u vrijeme krize. Stoga organizacijska krizna pripremljenost ima strateški značaj i bitan utjecaj na poslovanje. Dodatno, veoma uspješne organizacije u velikoj su mjeri pripremljene na krize, što implicira postojanje uske povezanosti između općeg uspjeha poslovanja i organizacijske krizne pripremljenosti. Stoga je u interesu menadžera spoznati može li se organizacijska krizna pripremljenost smatrati značajnom determinantom poslovnog uspjeha. Ova studija namjerava empirijski istražiti značaj i utjecaj organizacijske krizne pripremljenosti na poslovni uspjeh srednjih i velikih poduzeća. Namjerava se utvrditi utječu li sadašnja i buduća organizacijska krizna pripremljenost statistički signifikantno na organizacijski uspjeh, mjeren putem dviju dimenzija poslovne efikasnosti i poslovne efektivnosti.
Metodološki pristup – Kako bi se testirale navedene relacije, ova studija primjenjuje varijančno bazirano modeliranje strukturnih jednadžbi PLS SEM na nizu primarnih empirijski podataka prikupljenih anketnim istraživanjem.
Rezultati i implikacije – Ovaj rad, baziran na temeljitom teorijskom istraživanju literature, empirijski je potvrdio postojanje statistički signifikantne pozitivne relacije organizacijske krizne pripremljenosti i poslovnog uspjeha.
Ograničenja – Uzorak istraživanja je veličinom adekvatan, no sastoji se od više različitih djelatnosti te ne odražava specifične mjere organizacijske krizne pripremljenosti za svaku pojedinu djelatnost.
Doprinos – Rad pruža zanimljiv uvid u nedovoljno empirijski istražen koncept kriznog menadžmenta, a uz pružanje preporuka za menadžere.

Keywords

krizni menadžment; organizacijska krizna pripremljenost; poslovni uspjeh; PLS-SEM; poslovna kriza

Hrčak ID:

183524

URI

https://hrcak.srce.hr/183524

Publication date:

28.6.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 2.461 *