Skip to the main content

Preliminary communication

https://doi.org/10.22598/mt/2017.29.1.93

Čimbenici guranja i privlačenja starijih putnika: zadržani utjecaj prošlih ograničenja

Sigitas Urbonavicius ; Vilnius University
Tomas Palaima ; Vilnius University
Indre Radaviciene ; Vilnius University
Joseph Cherian ; Saint Xavier University


Full text: english pdf 220 Kb

page 93-108

downloads: 633

cite


Abstract

Svrha – Rad analizira motivacije guranja i privlačenja starijih putnika koji su prije doživjeli izvana nametnuta putna ograničenja.
Metodološki pristup – Istraživanje je osmišljeno tako da mjeri čimbenike guranja i privlačenja starijih putnika zajedno s pozitivnim i negativnim utjecajima među ispitanicima koji su nekad prije iskusili nametnuta putna ograničenja. Istraživanje zadržanih učinaka prethodnih putnih ograničenja temelji se na usporedbi rezultata s ranijim istraživanjima koja su provođena u okruženjima
koja nisu uključivala kontekstualni čimbenik prethodnih putnih ograničenja. Kako bi se omogućila usporedba, provedeno istraživanje slijedi odabrano istraživanje sličnog metodološkog i analitičkog pristupa (npr. uzorak ankete i metode analize). Ovaj je način analize omogućio otkrivanje razlika u rezultatima koje mogu biti pripisane zadržanim učincima prošlih putnih ograničenja koji još uvijek utječu na motivacije sadašnjih starijih putnika. Istraživanje je provedeno u Litvi, zemlji koja predstavlja stanje s povijesnim ograničenjima pri putovanju, koja su dosta tipična za mnoge zemlje Istočne Europe i nekoliko slučajeva u drugim dijelovima svijeta.
Rezultati i implikacije – Istraživanje je otkrilo da zadržani učinci putnih ograničenja iz prošlosti utječu na trenutnu motivaciju starijih putnika. Stoga se njihove motivacije razlikuju u odnosu na one starijih putnika koji dolaze iz zemalja gdje u prošlosti nije bilo putnih
ograničenja. Konkretnije, razlike uključuju povećanu važnost putnih troškova i poboljšanje osobnog ega te smanjenu osjetljivost na udobnost.
Ograničenja – Iako se istraživanje temelji na uzroku iz jedne zemlje (Litve), rezultati se mogu proširiti na ostale zemlje Istočne i Centralne Europe koje su imale slične povijesne uvjete, posebice u pogledu putnih ograničenja u prošlosti.
Doprinos – Istražen je jedinstveni kontekstualni čimbenik prošlih ograničenja u motivacijama za putovanjem, a pokazana je i specifičnost motivacijskih učinaka u zemljama u kojima su u prošlosti bila na snazi putna ograničenja.

Keywords

stariji putnici; motivacije guranja i privlačenja; putna ograničenja; pozitivni i negativni utjecaji; Litva

Hrčak ID:

183525

URI

https://hrcak.srce.hr/183525

Publication date:

28.6.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 1.750 *