Hrvatske vode, Vol. 25 No. 100, 2017.
Review article
Karakterizacija i postupci obrade otpadne vode nstale tijekom proizvodnje etanola iz melase
Višnja Oreščanin
; OREŠČANIN, j.d.o.o., Zagreb, Croatia
Abstract
U radu je ukratko opisan proces proizvodnje etanola iz melase obzirom da isti direktno utječe na količinu i sastav nastalih otpadnih voda. Dani su podatci o sastavu otpadnih voda iz dostupne svjetske literature te toksični učinci ovih voda na različitim test organizmima. Dan je literaturni pregled najčešće korištenih postupaka pročišćavanja te njihove prednosti i nedostatci. Otpadne vode iz destilerija melase su tamne boje, niske pH vrijednosti, visoke vodljivosti, visoko su opterećene organskom tvari niske biorazgradivosti, ekstremno su toksične te se kao takve ne smiju bez prethodne obrade ispustiti u okoliš ili sustav javne odvodnje. Stoga, u svrhu smanjenja rizika za sastavnice prirode i okoliša, destilerijske otpadne vode zahtijevaju visok stupanj obrade kombinacijom različitih postupaka kako bi ih se učinilo neškodljivim za prirodu i okoliš te zadovoljili propisani zakonski kriteriji za ispust u okoliš.
Keywords
melasa; proizvodnja etanola; otpadne vode; postupci obrade
Hrčak ID:
183727
URI
Publication date:
29.6.2017.
Visits: 2.751 *