Skip to the main content

Review article

Karakterizacija i postupci obrade otpadne vode nstale tijekom proizvodnje etanola iz melase

Višnja Oreščanin ; OREŠČANIN, j.d.o.o., Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 240 Kb

page 81-92

downloads: 1.380

cite


Abstract

U radu je ukratko opisan proces proizvodnje etanola iz melase obzirom da isti direktno utječe na količinu i sastav nastalih otpadnih voda. Dani su podatci o sastavu otpadnih voda iz dostupne svjetske literature te toksični učinci ovih voda na različitim test organizmima. Dan je literaturni pregled najčešće korištenih postupaka pročišćavanja te njihove prednosti i nedostatci. Otpadne vode iz destilerija melase su tamne boje, niske pH vrijednosti, visoke vodljivosti, visoko su opterećene organskom tvari niske biorazgradivosti, ekstremno su toksične te se kao takve ne smiju bez prethodne obrade ispustiti u okoliš ili sustav javne odvodnje. Stoga, u svrhu smanjenja rizika za sastavnice prirode i okoliša, destilerijske otpadne vode zahtijevaju visok stupanj obrade kombinacijom različitih postupaka kako bi ih se učinilo neškodljivim za prirodu i okoliš te zadovoljili propisani zakonski kriteriji za ispust u okoliš.

Keywords

melasa; proizvodnja etanola; otpadne vode; postupci obrade

Hrčak ID:

183727

URI

https://hrcak.srce.hr/183727

Publication date:

29.6.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 2.140 *