Hrvatske vode, Vol. 25 No. 100, 2017.
Preliminary communication
Prilog hidrologiji krškog izvora Rječine
Ognjen Bonacci
orcid.org/0000-0002-7123-3421
; Faculty of Civil Engineering, Architecture and Geodesy, University of Split, Split, Croatia
Maja Oštrić
; Hrvatske vode, VGO Rijeka, Rijeka, Croatia
Tanja Roje-Bonacci
orcid.org/0000-0002-7123-3421
; Faculty of Civil Engineering, Architecture and Geodesy, University of Split, Split, Croatia
Abstract
U članku je izvršena hidrološka analiza preljevnih protoka mjerenih na izvoru Rječine. Raspolagalo se s podatcima srednjih dnevnih preljevnih protoka izmjerenih u razdoblju od 1. siječnja 1948. do 31. prosinca 2015., uz napomenu da se tijekom razdoblja od 1. siječanj 1960. do 31. prosinca 1965. i tijekom cijele 2001. godine mjerenja na izvoru nisu vršila. Dakle, u razdoblju od 68 godina raspolagalo se s kompletnim podatcima preljevnih protoka za 61 godinu. Prosječni višegodišnji protok u raspoloživom razdoblju iznosio je 6,85 m3 s-1. Najniža vrijednost srednjih godišnjih preljevnih protoka zabilježena je 2011. godine u iznosu od 3,53 m3 s-1, dok je najviša opažena 1951., a iznosila je 11,21 m3 s-1. Utvrđeno je da se niz srednjih godišnjih preljevnih protoka može rastaviti u sljedeća dva vremenska podniza: (1) 1948.-1979.; (2) 1980.-2015. U prvom podnizu prosječni godišnji preljevnih protok iznosio je 7,86 m3 s-1, dok je u drugom niži za 1,76 m3 s-1, te je iznosio 6,10 m3 s-1. Analizirani su brojevi dana godišnje, N , kada izvor presuši. Na osnovi raspoloživih podataka u razdoblju od 1. siječnja 1997. do 31. prosinca 2015. izvršena je analiza zahvaćenih količina vode iz izvora Rječine. Ukazano je na snažnu prirodnu varijabilnost hidrološkog režima izvora. Iznesene su preporuke za vršenje detaljnijih interdisciplinarnih istraživanja voda izvora s ciljem osiguranja njihovog održivog korištenja i omogućavanja daljnjeg razvoja.
Keywords
hidrologija krša; zahvaćanje vode; krški izvor Rječine; presušivanje izvora
Hrčak ID:
183729
URI
Publication date:
29.6.2017.
Visits: 2.628 *