Original scientific paper
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0401
Praćenje metaboličkog profila i kvalitete ovčjeg mlijeka tijekom laktacije u ekološkoj proizvodnji
Zvonko Antunović
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, V. Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Josip Novoselec
orcid.org/0000-0001-9763-3522
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, V. Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Marcela Šperanda
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, V. Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Zvonimir Steiner
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, V. Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Suzana Ćavar
; Public Health Institute of the Osijek-Baranja County, F. Krežme 1, 31000 Osijek, Croatia
Nika Pavlović
; Public Health Institute of the Osijek-Baranja County, F. Krežme 1, 31000 Osijek, Croatia
Kristina Valek Lendić
; Public Health Institute of the Osijek-Baranja County, F. Krežme 1, 31000 Osijek, Croatia
Boro Mioč
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetosimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Nikola Paćinovski
; Ss. Cyril and Methodius University in Skopje, Institute of Animal Science, Bul. Ilinden 92-a, 1000 Skopje, Republic of Macedonia
Željka Klir
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, V. Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Abstract
Cilj istraživanja bio je utvrditi metabolički profil ovaca i kvalitetu ovčjeg mlijeka tijekom laktacije u ekološkoj proizvodnji. Istraživanje je provedeno na 32 ovce Merinolandschaf pasmine u trećoj laktaciji 20., 60. i 100. dana laktacije. U mlijeku je utvrđen udjel suhe tvari bez masti, sadržaj mliječne masti, bjelančevina, laktoze, koncentracija ureje, broj somatskih stanica (SCC) i ukupan broj mikroorganizama (CFU), kao i koncentracija masnih kiselina, aterogeni (AI) i trombogeni (TI) indeksi te indeksi aktivnosti enzima Δ9-desaturaze. U serumu ovaca utvrđene su koncentracije minerala (Ca-kalcij, P-anorganski fosfor, Mg-magnezij i Fe-željezo), biokemijskih pokazatelja (urea, glukoza, kolesterol, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol, trigliceridi, ukupne bjelančevine, albumin, globulin, NEFA-neesterificirane masne kiseline, BHBA-beta-hidroksibutirat) i aktivnosti enzima (ALT-alanin aminotransferaze, AST-aspartat aminotransferaze, ALP-alkalne fosfataze, CK-kreatin kinaze i GGT-γ-glutamil transferaze). Utvrđene su značajne razlike u kemijskom sastavu mlijeka, odnosno povećanje udjela mliječne masti i smanjenje koncentracije ureje, kao i promjene masnokiselinskog sastava mlijeka s napredovanjem laktacije. Broj somatskih stanica i ukupan broj mikroorganizama u mlijeku su rasli s napredovanjem laktacije. Osim toga, vrijednosti AI i TI bile su odgovarajuće u svim stadijima laktacije, što je rezultiralo povoljnoj kvaliteti ovčjeg mlijeka iz ekološke proizvodnje. Utvrđene koncentracije pojedinih biokemijskih pokazatelja (NEFA, triglicerida, VLDL kolesterola, Ca i Fe) u krvi ovaca u ekološkoj proizvodnji ukazuju na slabiju opskrbljenost energijom 20. dana laktacije, kao i smanjenje koncentracije Ca i Fe u krvi, zbog njihovog izlučivanja mlijekom. Prema navedenome, metabolički profil se može koristiti kao pokazatelj hranidbenog i zdravstvenog statusa ovaca u laktaciji u ekološkoj proizvodnji.
Keywords
ovčje mlijeko; stadij laktacije; biokemijski pokazatelji; masne kiseline; ekološka proizvodnja
Hrčak ID:
186846
URI
Publication date:
29.9.2017.
Visits: 3.395 *