Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.17794/rgn.2017.4.4

PRELIMINARNI REZULTATI ODREĐIVANJA KOEFICIJENTA INTERAKCIJE LOMLJENOGA KAMENA I POLIESTERSKE TRAKE

Karolina Gradiški ; University of Zagreb, Faculty of Mining, Geology and Petroleum Engineering (Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia, PhD Student)
Mensur Mulabdić ; Faculty of Civil Engineering Osijek (Vladimira Preloga 3, 31000 Osijek, Croatia, Full Professor)
Krunoslav Minažek ; Faculty of Civil Engineering Osijek (Vladimira Preloga 3, 31000 Osijek, Croatia, Assistant Professor)


Full text: croatian pdf 74 Kb

page 43-43

downloads: 275

cite

Full text: english pdf 429 Kb

page 37-43

downloads: 788

cite


Abstract

U Hrvatskoj je u posljednjih dvadesetak godina izgrađeno više konstrukcija od armiranoga tla, pri čemu se po svojim dimenzijama ističu dva zida od armiranoga tla, Strikići i Sveta Trojica. U gradnji tih zidova kao armaturni elementi korištene su poliesterske trake, dok je kao materijal ispune korišten lomljeni kamen. Za projektiranje takvih konstrukcija potrebno je poznavanje mehanizma interakcije između poliesterske trake i tla. Dosadašnja ispitivanja koja su bila usmjerena na određivanje koeficijenta interakcije poliesterske trake i tla provedena su za slučajeve kada je kao materijal ispune korišten pijesak ili šljunak, dok ispitivanja interakcije armaturne trake i lomljenoga kamena nisu provedena. Kako bi se odredili koeficijenti interakcije između lomljenoga kamena i poliesterske trake provedena su ispitivanja izvlačenja poliesterske trake i lomljenoga kamena različitoga granulometrijskog sastava. Uz ispitivanja izvlačenja provedena su i ispitivanja izravnoga smicanja kako bi se odredili parametri čvrstoće lomljenoga kamena, a rezultati laboratorijskih ispitivanja korišteni su za provedbu numeričkih analiza izvlačenja trake iz tla.

Keywords

poliesterska traka; lomljeni kamen; ispitivanje izvlačenja; veliki izravni posmik; numeričke analize

Hrčak ID:

187748

URI

https://hrcak.srce.hr/187748

Publication date:

11.10.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 1.907 *