Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.2478/v10007-007-0046-0

Utjecaj umrežavanja na udio metronidazola u pektinskim zrncima

ATMARAM P. PAWAR
ANIL R. GADHE
PRABAKARAN VENKATACHALAM
PRAVEEN SHER
KAKASAHEB R. MAHADIK


Full text: english pdf 158 Kb

page 75-85

downloads: 2.212

cite


Abstract

Svrha istraživanja bila je poboljšati udio vodotopljive ljekovite tvari metronidazola u pripravcima s pektinskim zrncima koristeći sredstva za umrežavnje poput kalcijevog karbonata. Površinski umrežena zrnca kalcijevog pektinata s metronidazolom pripravljena su dokapavanjem otopine lijeka i pektina u 1% i 5% (w/V) otopinu kalcijevog klorida. Zrnca s umreženom jezgrom pripravljena su dispergiranjem kalcijevog karbonata u otopinu ljekovite tvari i pektina. Zrncima su određeni sljedeći parametri: veličina čestica, sposobnost bubrenja, SEM, DSC i oslobađanje ljekovite tvari in vitro. Zrnca dobivena umrežavanjem jezgre sadržavala su veći udio lijeka (1020%) od površinski umreženih zrnaca. Zrnca dobivena s 1% (w/V) otopinom kalcijevog klorida sadržavala su veći udio lijeka od onih dobivenih s 5% otopinom. Kapacitet vezanja vode zrnaca ovisio je o jakosti gela, a jakost gela ovisila je internom agensu za geliranje i koncentraciji pektina. U kiselom mediju ljekovita tvar se u potpunosti oslobodila unutar 3060 minuta.

Keywords

ionotropsko geliranje; sredstvo za umrežavanje jezgre; kalcijev karbonat; udio lijeka; metronidazol; zrnca Ca-pektinata

Hrčak ID:

17850

URI

https://hrcak.srce.hr/17850

Publication date:

1.3.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 3.605 *