Skip to the main content

Professional paper

Biblioteke i tinejdžeri: prikaz izabranih projekata i programa namenjenih mladima u nekim bibliotekama Srbije

Milica Matijević ; Biblioteka „Dimitrije Tucović”, Lazarevac


Full text: croatian pdf 219 Kb

page 193-204

downloads: 1.484

cite


Abstract

Mladi bibliotečki korisnici danas imaju nove i drugačije potrebe i zahteve u odnosu na prethodne generacije. Biblioteke koje žele da igraju važnu ulogu u životima mla dih moraju da razumeju njihove potrebe i obezbede usluge kojima će ih zadovoljiti. Zahtevni i zahvalni, tinejdžeri pred bibliotekare postavljaju nove izazove kako razviti ključne kompetencije komunikacije i pismenosti u društvu dinamičkog razvoja komunikacija. Biblioteke u sve većoj meri preuzimaju aktivnu ulogu u procesu prilagođavanja potrebama mladih kao nove grupe korisnika, a u cilju promovisanja kulture čitanja, unapređivanja informacione pismenosti, podsticanja stvaralaštva i interesovanja za sadržaje kulture. Krajem prošlog veka započinje intenzivan razvoj usluga i programa koji odgovaraju interesovanjima tinejdžera u bibliotekama u Srbiji, zasnovan na činjenici da su nove generacije korisnika rođene i odrastaju okružene novim medijima, sa novim spoznajama stvarnog i virtuelnog sveta.
U radu su predstavljeni različiti modeli rada, usluge, projekti i programi u javnim bibliotekama u Srbiji. Reč je o projektima i programima koji su osmišljeni i realizovani, neretko, uz aktivno učešće samih tinejdžera i, kao takve, prihvatila ih je ova ciljna grupa („sa njima, a ne za njih“), a potom i stručna javnost.
Predstavljene su i radionice sa mladima koje su se realizovale u bibliotekama Srbije koje se izdvajaju po svom sadržaju, načinu izvođenja, inventivnosti, kao primeri dobre prakse. One predstavljaju značajan resurs javnih biblioteka u radu sa mladima.
Na osnovu prikazanih primera iz prakse javnih biblioteka, analize postojećeg stanja i istraživanja razmatraju se mogući načini unapređenja usluga i programa za mlade i vrši predviđanje daljeg toka razvoja tih usluga.

Keywords

tinejdžeri; biblioteke; novi mediji; programi

Hrčak ID:

189119

URI

https://hrcak.srce.hr/189119

Publication date:

10.11.2017.

Visits: 2.042 *