Veterinary Archives, Vol. 87 No. 6, 2017.
Original scientific paper
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.160704a
Potencijal pelina (Artemisia absinthium) kao dodatak u hranidbi kunića: utjecaj na kontrolu kokcidioze, antioksidacijski sustav i proizvodna obilježja
Sanja J. Popović
; Institute of Food Technology, University of Novi Sad, Novi Sad, Serbia
Ljiljana M. Kostadinović
; Institute of Food Technology, University of Novi Sad, Novi Sad, Serbia
Nikola M. Puvača
; Patent Co. DOO, Mišićevo, Serbia
Bojana M. Kokić
; Institute of Food Technology, University of Novi Sad, Novi Sad, Serbia
Ivana S. Čabarkapa
; Institute of Food Technology, University of Novi Sad, Novi Sad, Serbia
Olivera M. Đuragić
; Institute of Food Technology, University of Novi Sad, Novi Sad, Serbia
Abstract
Cilj je ovog rada bio istražiti dodatak pelina (Artemisia absinthium) u hranidbi kunića kao potencijalni antikokcidiostatik, ali i kao promotor rasta i antioksidans. Pokus je izveden in vivo na 120 bijelih novozelandskih kunića muškog spola, a bio je ponovljen četiri puta pri čemu je formirano 10 skupina. Korištene su dvije koncentracije cijele biljke pelina: 100 g/kg (WW100) i 200 g/kg (WW200). Kunići u kontrolnoj skupini (C) bili su hranjeni smjesama bez ikakvih dodataka, dok je u hranidbi pokusnih kunića (CR) dodan kemijski kokcidiostatik robenidin u količini od 6 g/kg. Voda i hrana bili su im dostupni ad libitum tijekom cijelog pokusnog razdoblja. Utrošak hrane bio je mjeren na dnevnom razini, dok je tjelesna težina bila praćena na individualnoj razini tijekom cijelog pokusa svakih sedam dana, ukupno 77 dana. Uzorci krvi i jetre bili su prikupljeni za enzimske analize, dok je broj oocista utvrđen po 1 g fecesa. Na kraju ekperimenta utvrđeno je da je dodatak 200 g/kg pelina doveo do najveće tjelesne mase kunića (3047 g) i do najmanje konverzije hrane (3,20 kg/kg) koja se značajno razlikovala u usporedbi s kontrolom (3,75 kg/kg). Najveća zabilježena vrijednost glutation reduktaze bila je u tretmanu WW100 sa značajnim razlikama u odnosu na druge eksperimentalne tretmane. Upotreba kokcidiostatika i osušene biljke pelina u različitim koncentracijama dovela je do znatno manjeg sadržaja malondialdehida u homogenatu jetre u usporedbi sa kontrolnim tretmanom. Također, najmanji broj oocista bio je zabilježen u tretmanu u kome je pelin dodan u koncentraciji od 100 g/kg. Na osnovi postignutih rezultata, može se primijetiti da dodatak pelina u hranidbi kunića ima pozitivan utjecaj na njihova proizvodna obilježja, kao i na antioksidacijske sustave. Također, ustanovljeno je da se pelin može uspješno koristiti za smanjivanje broja oocista.
Keywords
antioksidacijski sustav; kokcidioza; proizvodna obilježja; kunić; pelin
Hrčak ID:
189402
URI
Publication date:
9.11.2017.
Visits: 3.280 *