Skip to the main content

Original scientific paper

Mikotoksinogenost kliničkih i okolišnih Aspergillus fumigatus i A. flavus sojeva

IVAN KOSALEC
STJEPAN PEPELJNJAK


Full text: english pdf 93 Kb

page 365-375

downloads: 968

cite


Abstract

Analizirana je mikotoksinogenost pedeset kliničkih sojeva vrste A.fumigatus i trideset sojeva vrste A. flavus izoliranih iz imunokompromitiranih ispitanika u hematološkom odjelu. Kao usporedba, izoliran je isti broj okolišnih sojeva iz zemlje, komposta i
zraka. Utvrđeno je da samo 9 sojeva (18%) vrste A. fumigatus tvori gliotoksin sa srednjom vrijednošću 2,22 mg mL–1 (u rasponu od 0,5 do 5 mg mL–1). Tvorba aflatoksina B1 utvrđena je u 7 sojeva (23%) (raspon od 0,024 do 1,2 mg L–1) i u jednog kliničkog izolata (3%) A.flavus vrste (0,12 mg L–1). U skupini okolišnih sojeva utvrđena je tvorba aflatoksina B1u 11 sojeva (37%) (u rasponu od 0,024 do 1,2 mg L–1) i u jednog soja tvorba aflatoksina G1(0,024 mg L–1). Bioautoantibiogramom na tankoslojnoj kromatografskoj ploči s bakterijskom vrstom Bacillus subtilis NCTC 8236 utvrđeno je da samo gliotoksinogeni sojevi pokazuju baktericidnu aktivnost oko Rf vrijednosti koja odgovara gliotoksinu. Profili sekundarnih metabolita kliničkih i okološnih sojeva A. funmigatus i A. flavus vrsta su bili homogeni, osim za tvorbu gliotoksina koji je utvrđen samo u skupini kliničkih izolata A. fumigatus sojeva (18%).

Keywords

Aspergillus; A. fumigatus; A. flavus; gliotoksin; aflatoksin; mikotoksin; tvorba in vitro; sekundarni metaboliti; plijesni

Hrčak ID:

18120

URI

https://hrcak.srce.hr/18120

Publication date:

1.12.2005.

Article data in other languages: english

Visits: 2.389 *