Agriculture, Vol. 23 No. 2, 2017.
Original scientific paper
https://doi.org/10.18047/poljo.23.2.4
Utjecaj benefitnih mikroorganizama na prinos i kvalitetu soje u uvjetima smanjene gnojidbe dušikom
Suzana Kristek
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Lidija Lenar
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology, Osijek, Croatia
Jurica Jović
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Tihana Marček
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology, Osijek, Croatia
Krunoslav Zmaić
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Ivo Rešić
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Sanda Rašić
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Abstract
U radu je istraživana mogućnost redukcije dušičnih gnojiva uz korištenje benefitnih mikroorganizama (rodovi Bradyrhizobium, Azotobacter, bacterija Pseudomonas fluorescens, Bacillus spp., itd.), kao alternative dušičnim gnojivima. Istraživanja su provedena tijekom 2013. i 2014. godine na eutrično smeđem tlu. Pokus je postavljen prema split-blok shemi te sadrži 12 varijanti u 4 ponavljanja kako slijedi: dvije sorte soje, dvije varijante primjene mineralnoga dušičnoga gnojiva i tri varijante primjene mikrobiološkoga preparata. Elementi istraživanja bili su prinos zrna (kg/ha), preračunat po hektaru na osnovi 13% vode u zrnu; sadržaj proteina (%); sadržaj ulja (%) i hektolitarska masa (kg). S obzirom na to da su klimatske prilike u drugoj godini istraživanja bile povoljnije nego u prvoj istraživačkoj godini, svi elementi istraživanja, uključujući kontrolne varijante, druge godine istraživanja, postigli su bolje rezultate. Sve varijante tretirane mikrobiološkim preparatima, bilo aplikacijom u tlo ili aplikacijom u tlo uz folijarne tretmane, također su postigli statistički vrlo značajno bolje rezultate u odnosu na kontrolne varijante.
Keywords
mikrobiološki preparat; dušik; soja; prinos; kvaliteta
Hrčak ID:
191581
URI
Publication date:
20.12.2017.
Visits: 2.414 *