Skip to the main content

Original scientific paper

Antibakterijski učinak endodontskog uloška na Enterococcus faecalis u dentinu zubnog korijena

Wilma Brugger
Vera Hofer
Peter Städtler


Full text: croatian pdf 467 Kb

page 326-336

downloads: 866

cite

Full text: english pdf 467 Kb

page 326-336

downloads: 1.581

cite


Abstract

Svrha istraživanja bila je procijeniti antimikrobnu aktivnost kalcijeva hidroksida (Calasept) i klorheksidina (CHX-a) u različitim koncentracijama u odnosu prema bakteriji *Enterococcus *faecalis u dentinu ljudskog korijena u dubini do 100 μm.
Materijal i metode: Do standardne veličine ( ISO 40 ) prošireno je 48 ljudskih korijenskih kanala te inokulirano 21 dan bakterijom *Enterococcus faecalis*. Nakon toga kanali su bili tretirani jednim od sljedećih preparata: 2-postotnim, 1-postotnim ili 0,2-postotnim klorheksidinskim gelom, gutaperkom koja otpušta CHX (aktivni štapić) i kalcijevim hidroksidom, a destilirana voda služila je kao kontrola. Na kraju jednotjednoga dezinfekcijskog razdoblja uzeti su uzorci dentina pomoću proširivača i H-pilice (ISO 45 i 50) te su nasađeni na ploče s Columbia agarom. Rast bakterija procjenjivao se brojenjem jedinica koje stvaraju kolonije (CFU-om; engl. colony forming units) i to nakon inkubacije od 24 i 48 sati.
Rezultati: CHX gelovi penetrirali su u dentin čak do 100 μm. Dvopostotni CHX gel bio je malo jači od jednopostotnoga (p-vrijednost 0,0925)samo u uzorku perifernog dentina 48 sati nakon inkubacije, a 0,2 postotni je imao manji učinak na *E. faecalis* od 2-postotnoga (p-vrijednost 0,0191). U uzorku centralnog dentina nije bilo razlike u djelovanju CHX gelova. Općenito, CHX gelovi bili su učinkovitiji od drugih ispitivanih medikamenata. Nije bilo statistički veće razlike između Ca(OH)2 i destilirane vode.
Zaključak: Za djelotvornu eliminaciju E. faecalis, posebice u dubljim slojevima dentina, potrebno je koristiti se CHX-om u koncentraciji od 1 posto i većoj. Između posjeta pacijenata liječniku, intrakanalni
uložak 2-postotnoga CHX gela mogao bi uništiti E. faecalis in vivo.

Keywords

endodoncija; Enterococcus faecalis; dentin, sekundarni; antimikrobna sredstva, lokalna

Hrčak ID:

18215

URI

https://hrcak.srce.hr/18215

Publication date:

6.12.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 4.276 *