Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.160720

Utjecaj spola i klaoničke dobi na fizikalno-kemijska svojstva junećega mesa

Dejan Marenčić orcid id orcid.org/0000-0001-8352-4915 ; College of Agriculture at Križevci, Križevci, Croatia
Ante Ivanković ; Department of Animal Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Lidija Kozačinski orcid id orcid.org/0000-0002-7534-7362 ; Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Maja Popović ; Department of Biology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Željka Cvrtila ; Department of Hygiene, Technology and Food Safety, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 388 Kb

page 101-110

downloads: 1.183

cite


Abstract

Cilj rada bio je utvrditi utjecaj spola i klaoničke dobi na fizikalno-kemijska svojstva kakvoće mesa simentalske junadi. Istraživanje je provedeno na 1200 jedinki od kojih je 600 bilo muškoga i 600 ženskog spola. Muška junad klana je u starosti od 13 do 14 mj., 15 do 16 mj. i 17 do 18 mj., dok je ženska junad klana u starosti od 12 do 13 mj., 14 do 15 mj., i 16 do 17 mj. Fizikalno-kemijska svojstva kakvoće mesa (pH, EC i pokazatelji boje mesa) izmjerena su 24 sata post mortem na m. longissimus dorsi. Spol je imao značajan utjecaj na fizikalno-kemijska svojstva kakvoće junećega mesa (P<0,001), dok je različita klaonička dob imala mali utjecaj na fizikalno-kemijska svojstva kakvoće mesa (P>0,05), upućujući na mogućnost povećanja klaoničke dobi kod muške simentalske junadi do 18 mj. i kod ženske simentalske junadi do 17 mj., bez značajno negativnog utjecaja na fizikalno-kemijska svojstva kakvoće junećega mesa.

Keywords

spol; dob pri klanju; fizikalno-kemijska svojstva; baby-beef

Hrčak ID:

192713

URI

https://hrcak.srce.hr/192713

Publication date:

22.1.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 2.563 *