Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.20471/acc.2017.56.04.07

Stanje uhranjenosti i kvaliteta prehrane u bolesnika s nealkoholnom bolešću masne jetre

Darija Vranešić Bender orcid id orcid.org/0000-0001-7153-4753 ; Zagreb University Hospital Center, Unit of Clinical Nutrition, Zagreb, Croatia
Marinela Nutrizio ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Mirja Jošić ; Vitaminoteka d.o.o., Zagreb, Croatia
Dina Ljubas Kelečić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Irena Karas ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Marina Premužić ; Zagreb University Hospital Center, Division of Gastroenterology, Zagreb, Croatia
Viktor Domislović ; Zagreb University Hospital Center, Division of Gastroenterology, Zagreb, Croatia
Cecilija Rotim ; Dr Andrija Štampar Teaching Institute of Public Health, Zagreb, Croatia
Željko Krznarić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia; Zagreb University Hospital Center, Division of Gastroenterology, Zagreb, Croatia; School of Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 644 Kb

page 625-634

downloads: 918

cite


Abstract

Nealkoholna bolest masne jetre (NAFLD) postaje velik zdravstveni problem s povećanom učestalosti u svijetu zbog bliske povezanosti s epidemijom pretilosti. Kako zasad ne postoji standardizirano farmakološko liječenje i jedina dokazana učinkovita terapijska strategija je promjena načina života, važno je odrediti potencijalne prehrambne ciljeve za prevenciju i liječenje NAFLD. Procijenili smo nutritivni status 30 bolesnika s dijagnosticiranim NAFLD primjenom antropometrijskih parametara, mjerenjem snage ruke dinamometrom i dijetetskim parametrima (tjelesna aktivnost, upitnik NRS 2002 i tro­dnevni dnevnik prehrane). Srednja vrijednost indeksa tjelesne mase bila je 29,62±4,61 kg/m2 s 86,67% bolesnika koji su bili prekomjerne tjelesne mase ili pretili. Rezultati tjelesne aktivnosti pokazuju da su ispitanici bili slabo aktivni. Prekomjerni energetski unos u odnosu na dnevne potrebe imalo je 27,78% bolesnika. Prosječan dnevni unos makronutrijenata je iznosio: 15,5% proteina, 42,3% ugljikohidrata i 42,2% masti s nedostatnim unosom sljedećih mikronutrijenata: kalcij, magnezij, ­željezo, cink, vitamini A, B1 i B2. Rezultati istraživanja pokazuju da kvaliteta prehrane naših ispitanika nije bila u skladu s aktualnim preporukama i da su konzumirali velike količine masti, pogotovo zasićenih masnih kiselina s niskim unosom ­mikronutrijenata. Dobiveni rezulatati bi mogli ukazati na ulogu nepravilne prehrane kao važnog čimbenika razvoja NAFLD-a.

Keywords

Nutritivni status, procjena; Nealkoholna bolest masne jetre; Zdrava prehrana; Dijetoterapija; Antropometrija

Hrčak ID:

195427

URI

https://hrcak.srce.hr/195427

Publication date:

15.12.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 3.078 *