Other
PRIJEOPERACIJSKA PREHRANA KIRURŠKIH BOLESNIKA
ANITA MISIR
; Zagreb University Hospital Center, University Department of Anesthesiology, Resuscitation and Intensive Care, Zagreb, Croatia
DANIELA BANDIĆ PAVLOVIĆ
; Zagreb University Hospital Center, University Department of Anesthesiology, Resuscitation and Intensive Care, Zagreb, Croatia
DINKO TONKOVIĆ
; Zagreb University Hospital Center, University Department of Anesthesiology, Resuscitation and Intensive Care, Zagreb, Croatia
MARTINA MIKLIĆ BUBLIĆ
; Zagreb University Hospital Center, University Department of Anesthesiology, Resuscitation and Intensive Care, Zagreb, Croatia
TAJANA ZAH BOGOVIĆ
; Zagreb University Hospital Center, University Department of Anesthesiology, Resuscitation and Intensive Care, Zagreb, Croatia
SLOBODAN MIHALJEVIĆ
; Zagreb University Hospital Center, University Department of Anesthesiology, Resuscitation and Intensive Care, Zagreb, Croatia
Abstract
Preoperacijsko gladovanje, „nihil per os“ (ništa na usta) od ponoći na dan operacije je nepotrebno i može dovesti do različitih komplikacija te se smatra opsoletnim. Smjernice preporučuju uzimanje tekućine do 2 sata prije uvoda u anesteziju bez straha od aspiracije ili drugih neželjenih učinaka. Gladovanje zajedno s operacijom, koja je stres za organizam, dovodi do kataboličkog stanja organizma, produžuje oporavak bolesnika te uzrokuje brojne druge postoperacijske komplikacije. Ciljevi preoperacijske prehrane su izbjegavanje gladovanja kako bi se održao proteinski status, održavanje imunološke, mišićne i endokrinološke funkcije, te ubrzanje oporavka nakon operacije. Velik broj bolesnika je pri dolasku u bolnicu pothranjen. Nadalje, pothranjenost je nezavisni rizik za povećani mortalitet, morbiditet te dužinu boravka u bolnici. Stoga preoperacijski probir i procjena nutritivnog stanja te adekvatna preoperacijska prehrana trebaju postati obvezni kod kirurških bolesnika. Smjernice Europskog društva za kliničku prehranu i metabolizam (ESPEN) nalažu primjenu preoperacijske prehrane kod teško pothranjenih bolesnika čak i ako se operacija zbog toga mora odgoditi. Brojna istraživanja su dokazala dobrobit reoperacijske prehrane za bolesnikovo opće stanje, smanjenje postoperacijskih komplikacija te sigurnu upotrebu bez straha od aspiracije i drugih komplikacija. ESPEN smjernice preporučuju preoperacijsku primjenu ugljikohidratnih pripravaka te daju prednost imunonutriciji nad običnim enteralnim pripravcima. U zaključku možemo reći da bi preoperacijska prehrana kirurških bolesnika trebala postati standardni dio protokola kod pripreme bolesnika za operaciju.
Keywords
pothranjenost; preoperacijsko gladovanje; preoperacijska prehrana; imunonutricija; operacija
Hrčak ID:
197907
URI
Publication date:
3.4.2018.
Visits: 8.488 *