Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.18047/poljo.24.1.7

Teksturalna i senzorska svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom mrkve u prahu i askorbinske kiseline

Valentina Obradović ; Polytechnic of Požega, Vukovarska 17, Požega, Croatia
Jurislav Babić orcid id orcid.org/0000-0002-6453-1850 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 20, Osijek, Croatia
Antun Jozinović ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 20, Osijek, Croatia
Đurđica Ačkar ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 20, Osijek, Croatia
Jelena Panak Balentić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 20, Osijek, Croatia
Marijana Grec ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 20, Osijek, Croatia
Drago Šubarić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 20, Osijek, Croatia


Full text: english pdf 480 Kb

page 52-58

downloads: 735

cite


Abstract

Cilj je ovoga rada bio odrediti utjecaj dodatka mrkve u prahu (eng. carrot powder/CP) u udjelima 4, 6 ili 8% i askorbinske kiseline (eng. ascorbic acid/AA) u udjelima 0,5 i 1% u kukuruznu krupicu na tvrdoću, lomljivost, ekspanziju i nasipnu masu ekstrudata. Senzorska svojstva odabranih ekstrudata odredio je panel od 10 senzorskih ocjenjivača. Ekstruzija je provedena pri dva temperaturna režima: 135/170/170°C i 100/150/150°C. Niži temperaturni režim doveo je do povećanja tvrdoće i nasipne mase ekstrudata te, istovremeno, do bolje ekspanzije. Dodatkom CP i AA, smanjila se tvrdoća i ekspanzija, ali se povećala nasipna masa kod oba temperaturna režima. Senzorska je analiza dala zadovoljavajuće rezultate, osobito za E1 temperaturni režim te 4%-tni dodatak mrkve u prahu.

Keywords

ekstruzija; snack proizvodi; kukuruz; mrkva; tekstura; senzorska svojstva

Hrčak ID:

201025

URI

https://hrcak.srce.hr/201025

Publication date:

1.6.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 1.930 *