Skip to the main content

Preliminary communication

Prihvatljivost jogurta i probiotičkog jogurta od kozjeg mlijeka

Rajka Božanić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljubica Tratnik
Mirjana Parat


Full text: croatian pdf 61 Kb

page 317-326

downloads: 2.060

cite


Abstract

Od kozjeg mlijeka proizvedeni su čvrsti fermentirani napitci korištenjem 2% inokuluma bakterija jogurtne kulture DVS-YC-180 (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus), te mješovite bakterijske kulture ABT 4 (Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus i Bifidobacterium spp). Izražen je utjecaj dodatka 2% koncentrata proteina sirutke, odnosno mlijeka u prahu, na tijek fermentacije i na prihvatljivost proizvoda. Koncentrat proteina sirutke i mlijeko u prahu znatno su poboljšali senzorska svojstva proizvoda, osobito konzistenciju i okus proizvoda. Probiotički jogurti dobili su neznatno veće senzorske ocjene. Nakon ocjenjivanja hedonističkom skalom, kontrolni uzorci jogurta i probiotičkog jogurta nisu bili prihvatljivi. Analiza varijance pokazala je da postoje značajne razlike između istraživanih uzoraka jogurta i probiotičkog jogurta, a Duncanovim testom je utvrđeno da su uzorci jogurta i probiotičkog jogurta s dodatcima značajno različiti od ostalih, tj. bolji od kontrolnih uzoraka jogurta i probiotičkog jogurta.

Keywords

kozje mlijeko; jogurt; probiotički jogurt; prihvatljivost

Hrčak ID:

1915

URI

https://hrcak.srce.hr/1915

Publication date:

19.10.2001.

Article data in other languages: english

Visits: 3.662 *