Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0304

Utjecaj dodatka inulina i rezistentnog škroba na teksturu i senzorska svojstva probiotičkog jogurta

Gülfem Unal ; Ege University, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Technology, 35100 Bornova, Izmir, Turkey
Elif Ozer ; Ege University, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Technology, 35100 Bornova, Izmir, Turkey


Full text: english pdf 866 Kb

page 192-200

downloads: 867

cite


Abstract

Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj dodatka inulina i rezistentnog škroba na teksturu i senzorska svojstva tijekom 21 dana skladištenja probiotičkog jogurta, koji je sadržavao soj Lactobacillus acidophilus. Tekstura je analizirana određivanjem čvrstoće, adhezivnosti i prividne viskoznosti. Mlijeko namijenjeno za proizvodnju jogurta obogaćivano je dodatkom 2 % ili 4 % inulina, odnosno rezistentnog škroba, dok kontrolni uzorak nije bio obogaćivan. Uz iznimku s početka perioda čuvanja, jogurt obogaćen dodatkom 2 % rezistentnog škroba bio je čvršći u odnosu na jogurt obogaćen istom količinom inulina. Nisu utvrđene značajne razlike u čvrstoći uzoraka jogurta obogaćenih dodatkom 4 % inulina, odnosno 4 % rezistentnog škroba. Osim toga, količina dodanog inulina, odnosno rezistentnog škroba, nije utjecala niti na adhezivnost jogurta. Dodatak 2 % inulina odnosno rezistentnog škroba uglavnom nije utjecao na promjenu viskoznosti jogurta tijekom perioda čuvanja. Senzorska analiza uključivala je ocjenjivanje okusa, izgleda, arome, teksture i ukupne prihvatljivosti. Općenito nisu utvrđene značajnije razlike u senzorskim svojstvima jogurta obogaćenog inulinom odnosno rezistentnim škrobom. Na senzorske ocjene nisu utjecali niti količina dodatka niti period čuvanja. Međutim, na kraju perioda čuvanja utvrđene su značajno niže (P<0,05) ocjene za okus, izgled, aromu i ukupnu prihvatljivost u odnosu na prvi dan čuvanja.

Keywords

probiotički jogurt; prebiotici; tekstura; senzorska svojstva

Hrčak ID:

202358

URI

https://hrcak.srce.hr/202358

Publication date:

28.6.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 2.169 *