Professional paper
Higijenska ispravnost kozjeg sira proizvedenog u seoskom domaćinstvu
Željka Cvrtila
; Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Lidija Kozačinski
Alemka Koletić
Abstract
Sve veći broj malih uzgajivača koza proizvodi kozji sir koji se prodaje na tržnicama. U ovom smo radu odredili osnovni kemijski sastav i mikrobiološku ispravnost 10 uzoraka kozjih sireva. Sirevi su bili neujednačenog kemijskog sastava. Količina vode iznosila je od 42,20-51,20%, količina mliječne masti u suhoj tvari od 32,85-50,28%, a kiselost od 15,08-39,36ºSH. Normu mikrobiološke ispravnosti zadovoljila su samo 2 pretražena uzorka kozjeg sira (20%). U preostalim uzorcima utvrđena je Escherichia coli (2 uzorka) u broju većem od 102/ g i kvasci i plijesni (u svih 8 uzoraka) u broju većem od 102/ g. Rezultati ukazuju na neprimjerene higijenske uvjete proizvodnje kozjeg sira, a upitni su i higijenski uvjeti držanja koza kao i higijena mužnje.
Keywords
kozji sir; kemijski sastav; mikobiološka ispravnost
Hrčak ID:
1917
URI
Publication date:
19.10.2001.
Visits: 4.375 *