Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 41 No. 4, 2018.
Review article
https://doi.org/10.31727/gzb.41.4.2
Potencijal bakterija za proizvodnju bioetanola iz lignoceluloznih sirovina
Vlatka Petravić-Tominac
orcid.org/0000-0002-0680-5702
; Zavod za biokemijsko inženjerstvo, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Martina Tolvajčić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Damir Stanzer
; Zavod za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Jasna Mrvčić
orcid.org/0000-0001-8066-5851
; Zavod za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Karla Hanousek Čiča
; Zavod za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Božidar Šantek
orcid.org/0000-0001-9583-534X
; Zavod za biokemijsko inženjerstvo, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Abstract
Poljoprivreda, šumarstvo i prehrambena industrija izvori su velike količine lignocelulozne biomase, koja može poslužiti kao lako dostupna i jeftina obnovljiva sirovina za dobivanje različitih bioproizvoda. Jedan od takvih proizvoda je i bioetanol. Ovaj rad daje pregled bakterija koje se koriste i/ili istražuju za proizvodnju bioetanola iz lignoceluloznih sirovina. U navedenim istraživanjima proizvodnje bioetanola pomoću bakterija primijenjuju se različiti pristupi kako bi se povećala ekološka i ekonomska efikasnost procesa. Pored uobičajenih bioprocesa, koji se provode u više faza i uz pomoć monokulture, razvijaju se i visokointegrirani (konsolidirani) bioprocesi uz primjenu mikrobnih kokultura.
Keywords
bioetanol; lignoceluloza; bakterije; heksoze; pentoze; inhibitori
Hrčak ID:
204332
URI
Publication date:
30.7.2018.
Visits: 2.169 *