Skip to the main content

Review article

Procjena zdravstvene ispravnosti poljoprivrednih kultura oplemenjenih genetičkim inženjerstvom - kako umanjiti nenamjerne učinke?

Srećko Jelenić


Full text: english pdf 95 Kb

page 185-193

downloads: 1.827

cite


Abstract

Genetičko inženjerstvo primjenjuje se u oplemenjivanju poljoprivrednih kultura u posljednjih dvadeset godina. Temelji se uglavnom na ugradnji jednog ili dvaju novih gena u genom biljaka. Do danas je odobreno za uzgoj oko 70 sorta oplemenjenih tom tehnologijom. U usporedbi sa svim tehnologijama koje se primjenjuju u oplemenjivanju bilja, genetičkim inženjerstvom postižu se najpreciznije promjene u genetičkome materijalu. Međutim, tijekom primjene te tehnologije ne može se predvidjeti mjesto u genomu u koje će se ugraditi željeni gen. Zbog toga može doći do nenamjerne aktivacije ili inaktivacije određenih gena, a to može uzrokovati nepoželjne promjene, primjerice u alergološkim ili toksikološkim značajkama. Zato se prije komercijalizacije provode iscrpne kemijske, biokemijske i nutricionističke analize svake nove sorte oplemenjene tom tehnologijom. Budući da se nenamjerni učinci mogu predvidjeti u određenoj mjeri na temelju spoznaja o mjestu u genomu u koje se željeni gen ugradio, jedan od najvažnijih ciljeva moderne biljne biotehnologije svakako je razvoj tehnika koje će omogućiti ugradnju željenih gena u unaprijed odabrano mjesto u genomu. Ta se metoda naziva "gene targeting". Za razliku od svih ostalih skupina organizama, "gene targeting" još nije metoda koja se može rutinski primijeniti u biljaka. Međutim, uzimajući u obzir nedavna postignuća na tom području, taj će se cilj vjerojatno ostvariti u bliskoj budućnosti.

Keywords

"gene targeting"; genetički modificirani organizmi; homologna rekombinacija; oplemenjivanje bilja; procjena rizika

Hrčak ID:

148

URI

https://hrcak.srce.hr/148

Publication date:

23.5.2005.

Article data in other languages: english

Visits: 3.220 *