Original scientific paper
https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.3.2077
Bioaktivni spojevi, pigmentni sastav i antioksidacijski kapacitet različitih kultivara kupusa
Sandra Voća
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia
Jana Šic Žlabur
orcid.org/0000-0002-3232-585X
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia
Nadica Dobričević
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia
Božidar Benko
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia
Stjepan Pliestić
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia
Matea Filipović
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia
Ante Galić
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia
Abstract
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi količinu bioaktivnih spojeva i antioksidansa, kao i temeljne razlike kemijskog sastava između šest kultivara kupusa. Također, utvrđena je količina pojedinih pigmenata kao i povezanost parametara boje testiranih kultivara kupusa. Analizom nutritivnog sastava istraživanih kultivara kupusa utvrđene su značajne razlike (P≤0,0001) svih analiziranih parametara. Prema rezultatima pigmentnog sastava, kultivari bijelog kupusa sadržavali su veće količine ukupnih klorofila (prosječno 3,15 mg*g-1 svježe tvari), dok su kultivari crvenog kupusa veće količine antocijana (prosječno 696,08 mg*kg-1 svježe tvari). Kultivari crvenog kupusa sadržavali su i veće vrijednosti biološki aktivnih spojeva. Prosječne vrijednosti ukupnih fenola, ukupnih flavonoida, neflavnoida i vitamina C iznosile su redom: 172,45 mg GAE*100 g-1 svježe tvari, 88,88 mg GAE*100 g-1 svježe tvari, 83,59 mg GAE*100 g-1 svježe tvari i 28,49 mg*100 g-1 svježe tvari. Značajno veća antioksidacijska aktivnost dokazana je u kultivarima crvenog kupusa. U prosjeku, čak 3,9 puta veća vrijednost antioksidacijskog kapaciteta utvrđena je u crvenim kultivarima u usporedbi s bijelim kultivarima kupusa.
Keywords
antioksidansi; Brassica oleracea L. var. capitata; kemijski sastav; pigmenti; ukupni fenoli; vitamin C
Hrčak ID:
205602
URI
Publication date:
14.9.2018.
Visits: 2.049 *