Review article
https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3108
Jučer maskirani, a danas modificirani – što je sljedeće s mikotoksinima?
Marija Kovač
orcid.org/0000-0001-6316-1520
; Inspecto Ltd., Đakovo, Croatia
Drago Šubarić
orcid.org/0000-0002-6956-5814
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Croatia
Mateja Bulaić
; Inspecto Ltd., Đakovo, Croatia
Tihomir Kovač
orcid.org/0000-0003-3222-4722
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Croatia
Bojan Šarkanj
orcid.org/0000-0002-1567-6455
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek2, Department of Food Technology, University North, Koprivnica3, Croatia
Abstract
Mikotoksini su sekundarni metaboliti toksigenih plijesni široko rasprostranjenih u usjevima. Biljke, životinje, bakterije i plijesni posjeduju sposobnost modifikacije mikotoksina, a do nje može doći i tijekom obrade hrane, što rezultira nastankomvelikog broja „maskiranih” oblika mikotoksina. Tako modificirani oblici mikotoksina često ostaju nevidljivi pri različitim analitičkim tehnikama, što utječe i na točnu procjenu rizika jer se nakon konzumacije kontaminiranih namirnica modificirani oblici mikotoksina u probavnom sustavu vraćaju u izvorni oblik. To je dovelo do potrebe za analitičkim tehnikama kojima se mogu detektirati i kvantificirati modificirani oblici mikotoksina. Sprega tekućinske kromatografije i spektrometrije masa (LC-MS/MS) analitička je tehnika detekcije koja najviše obećava, a za otkrivanje novih modificiranih spojeva uglavnom se primjenjuju spektrometri masa visoke rezolucije. Unatoč tome, toksični utjecaj modificiranih oblika mikotoksina još nije do kraja razjašnjen.
Keywords
LC-MS/MS; LC-HRMS; sekundarni metaboliti plijesni; toksikologija
Hrčak ID:
206034
URI
Publication date:
25.9.2018.
Visits: 2.453 *