Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj tehnike ekstrakcije na sastav hlapljivih sastojaka oleoresina iz drva Pinus brutia Ten.

Samim Yasar orcid id orcid.org/0000-0002-4742-3348 ; Department of Forest Products Engineering, Faculty of Forestry, Isparta University of Applied Sciences, Isparta, Turkey
Abdullah Beram orcid id orcid.org/0000-0001-6532-8718 ; Department of Forest Products Engineering, Faculty of Forestry, Isparta University of Applied Sciences, Isparta, Turkey
Gurcan Guler orcid id orcid.org/0000-0001-6205-3851 ; Department of Forest Products Engineering, Faculty of Forestry, Isparta University of Applied Sciences, Isparta, Turkey


Full text: english pdf 393 Kb

page 239-245

downloads: 706

cite


Abstract

Za ovu su studiju hlapljivi sastojci oleoresina iz drva Pinus brutia Ten. izdvojeni mikroekstrakcijom čvrste faze (SPME) i hidrodestilacijom. Radi određivanja hlapljivih sastojaka terpentinskog ulja (dobivenoga hidrodestilacijom) i ekstrakta oleoresina (dobivenoga SPME-om), provedena je plinska kromatografija i masena spektrometrija (GC/MS). Jedanaest hlapljivih spojeva sadržavalo je terpentinsko ulje dobiveno hidrodestilacijom, dok je ekstrakt dobiven SPME-om sadržavao 32 hlapljiva spoja. Tri karakteristična hlapljiva sastojka u terpentinskom ulju bila su α-pinene (49,12 %), β-pinene (19,12 %) i Δ3-karen (15,33 %). Ti su spojevi u ekstraktu SPME-a bili zastupljeni u udjelu od 44,35, 18,59 i 14,58 %. Hlapljivi sastojci terpentinskog ulja bili su monoterpeni i seskviterpeni, a kao glavne skupine u ekstraktu SPME-a uz pomoć GC/MS metode identificirani su monoterpeni, seskviterpeni, terpenski oksidi, alkoholi, aldehidi, esteri i eteri. Rezultati kromatografske analize pokazali su da je za izolaciju hlapljivih sastojaka oleoresina mikroekstrakcija čvrste faze učinkovitija tehnika ekstrakcije od hidrodestilacije.

Keywords

hlapljivi sastojci; oleoresin; hidrodestilacija; mikroekstrakcija čvrste faze (SPME); GC/MS

Hrčak ID:

206354

URI

https://hrcak.srce.hr/206354

Publication date:

4.10.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 1.537 *