Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.30754/vbh.61.1.619

Nestandardizirani podaci u standardiziranom kontekstu: izrada izvještaja pomoću programskog jezika Awk u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Ivan Kapec orcid id orcid.org/0000-0002-6502-7349 ; Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
Krunoslav Peter orcid id orcid.org/0000-0002-9133-1854 ; Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar


Full text: croatian pdf 567 Kb

page 593-610

downloads: 482

cite


Abstract

Cilj. Ovaj rad izlaže postojeći proces obrade u Zbirci rukopisa i starih knjiga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu koji se odvija od rujna 2016. s ciljem da se takvi nestandardizirani podaci prevedu u neki od standardnih formata mrežnog okruženja te da se na temelju njih generiraju specifični izvještaji.

Pristup. Upotrebom programskog jezika Awk prikazat će se mogućnosti prevođenja nestandardiziranih strukturiranih podataka u standardizirani format.

Rezultati. Zbirke građe posebne vrste uključuju građu koja u pojedinim slučajevima zbog svoje specifičnosti zahtijeva izradu posebnih opisa izvan knjižničnog standarda. Rukopisne ostavštine i sitni tisak u knjižničnom okruženju prema standardu obrađuju se na razini zbirke; pritom je detaljni opis dokumenata na razini komada, tj. najmanje moguće jedinice građe, često nedostupan korisniku koji pregledava središnji knjižnični online katalog. Detaljni opisi takvih dokumenata izrađeni su i sačuvani u tiskanim katalozima, posebnim repozitorijima u formi popisa na radnim listovima proračunskih tablica, tekstnim datotekama ili drugim formatima. Izvještaji kreirani Awkovim skriptama ubrzali su i unaprijedili proces obrade političkih letaka i ostavštine uredništva časopisa „Nova Hrvatska“.

Vrijednost. Rezultati i opisani postupak moći će poslužiti kao korisno rješenje svim sličnim manjim organizacijskim jedinicama s manjim i specifičnim knjižničarskim bazama podataka.

Keywords

nestandardizirani podaci; programski jezik Awk; rukopis; sintaktička interoperabilnost; zbirka građe posebne vrste

Hrčak ID:

206821

URI

https://hrcak.srce.hr/206821

Publication date:

15.10.2018.

Visits: 1.054 *