Original scientific paper
https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3147
Utjecaj predtretmana sušenja na pojavnost i količinu mikotoksina u suhim smokvama
Jasenka Petrić
; Croatian Food Agency, Osijek, Croatia
Bojan Šarkanj
orcid.org/0000-0002-1567-6455
; University North, Center Koprivnica, Department of Food Technology, Koprivnica, Croatia
Ibrahim Mujić
; Collegium Fluminense Polytechnic of Rijeka, Rijeka, Croatia
Aida Mujić
; Clinical Hospital Centre Rijeka, Clinical Department of Transfusion Medicine, Rijeka, Croatia
Michael Sulyok
; Center for Analytical Chemistry, Department for Agrobiotechnology, IFA, Tulln, University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna, Austria
Rudolf Krska
; Center for Analytical Chemistry, Department for Agrobiotechnology, IFA, Tulln, University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna, Austria
Drago Šubarić
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology, Osijek, Croatia
Stela Jokić
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology, Osijek, Croatia
Abstract
Za određivanje pojavnosti mikotoksina u osušenim autohtonim sortama bijelih i tamnih smokava petrovača bijela i šaraguja korištena je metoda LC-MS / MS “razrijedi i mjeri”, kojom je moguće analizirati 295 gljivičnih i bakterijskih sekundarnih metabolita. Smokve su sušene u pilot-pogonu uz korištenje različitih predtretmana za održavanje sušenog voća: uranjanje u 0,5 %-tnu otopinu limunske kiseline, 0,5 %-tnu otopinu askorbinske kiseline, 0,3 %-tnu otopinu L-cisteina, 0,2 %-tnu otopinu ekstrakta kestena i 0,15 %-tnu otopinu ekstrakta Echinaceae. Ovim se istraživanjem otkrilo devet različitih metabolita u koncentracijama iznad njihove granice detekcije: aflatoksin B1, okratoksin A, okratoxin α, kojična kiselina, emodin, altenuen, alternariolmetileter, brevianamid F i triptofol. Sveukupno, najbolji antimikotoksigenski učinak postignut je predtretmanom s L-cisteinom (prosječno smanjenje od 15 %), a tretman s askorbinskom kiselinom pokazao je najveći učinak na indukciju mikotoksina (povećanje od 158 %). Svi predtretmani smanjili su koncentracije aflatoksina, glavnog kontaminanta smokava.
Keywords
antimikotoksigeni učinak; LC-MS/MS; multimikotoksinska analiza; sušenje
Hrčak ID:
213653
URI
Publication date:
20.12.2018.
Visits: 2.277 *