Original scientific paper
https://doi.org/10.2478/cjf-2018-0021
UČINAK BRAŠNA LIŠĆA MORINGE Moringa oleifera KAO HRANIDBENE ZAMJENICE SOJINOM BRAŠNU NA RAST, SASTAV MESA I ZDRAVSTVENI STATUS MLAĐI ŠARANA Cyprinus carpio
Ibrahim Adeshina
orcid.org/0000-0002-2404-2956
; Department of Aquaculture and Fisheries, University of Ilorin, Nigeria
Ramatu Abdulkareem Sani
; Department of Animal Science, University of Maiduguri, Nigeria
Yusuf Adetunji Adewale
; Department of Aquaculture and Fisheries Management, University of Ibadan, Nigeria
Lateef Oloyede Tiamiyu
; Department of Aquaculture and Fisheries, University of Ilorin, Nigeria
Samuel Bem Umma
; Department of Fisheries and Aquaculture, Federal University, Wukari, Nigeria
Abstract
U radu je istraživana učinkovitost rasta, iskoristivost hranjivih tvari i zdravstveno stanje šarana Cyprinus carpio hranjenih različitim razinama brašna listova moringe Moringa oleifera kao hranidbene zamjenice za sojino brašno. Izrađeno je šest izo-dušičnih hranidbenih smjesa s postotnom zamjenom sirovih proteina od 0%, 10%, 20%, 30%, 40% i 50% brašnom listova moringe. Mlađ šarana (n=360; W=8.12±0.21 g) su razdijeljeni u 18 hapasa (1m3) te su hranjeni hranidbenim smjesama u omjeru od 5% ukupne mase tijela ribe. Rezultati su ukazali kako riba hranjena smjesom s razinom zamjene sirovog proteina od 30% ima značajno bolju završnu masu, prirast, specifičnu stopu rasta, omjer proteinske učinkovitosti i omjer pretvorbe hrane, dok su stope preživljavanja nisu bile značajno različite. Također, značajno su poboljšane hematološke, biokemijske i imunološke reakcije riba hranjene smjesama s zamjenom Moringa oleifera. Rezultati upućuju i na to da je viša razina zamjene moringom moguća, ali je i mogući utjecaj na rast ribe i ekonomsku isplativost. Brašno lišća moringe Moringa oleifera može biti korišten za zamjenu 30% sirovog proteina sojinog brašna u hranidbi mlađi šarana Cyprinus carpio.
Keywords
hranidba; performansa rasta; Moringa oleifera; soja; Cyprinus carpio
Hrčak ID:
213795
URI
Publication date:
18.12.2018.
Visits: 1.648 *