Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.18047/poljo.24.2.1

Fitokemijski sastav mljevene začinske paprike iz istočne Dunavske regije

Tomislav Vinković orcid id orcid.org/0000-0001-7769-132X ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Valentina Gluščić ; Institute for Medical Research and Occupational Health, Ksaverska cesta 2, 10000 Zagreb, Croatia
Gordana Mendaš orcid id orcid.org/0000-0002-2661-2465 ; Institute for Medical Research and Occupational Health, Ksaverska cesta 2, 10000 Zagreb, Croatia
Ivana Vinković Vrček orcid id orcid.org/0000-0003-1382-5581 ; Institute for Medical Research and Occupational Health, Ksaverska cesta 2, 10000 Zagreb, Croatia
Nada Parađiković ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Monika Tkalec orcid id orcid.org/0000-0002-6382-2947 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Ivna Štolfa Čamagajevac ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Department of Biology, Cara Hadrijana 8/A, 31000 Osijek, Croatia


Full text: english pdf 678 Kb

page 3-12

downloads: 710

cite


Abstract

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi fitokemijski sastav slatke i ljute začinske paprike podrijetlom iz različitih uzgojnih područja u Istočnoj dunavskoj regiji, tj. u Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj. Dobiveni rezultati pokazali su kako se sastav i razina metabolita, kao i antioksidacijska aktivnost, u uzorcima začinske paprike značajno razlikuju između različitih uzgojnih područja. Prvi su put istaknute jasne razlike u kemijskome sastavu slatkih i ljutih sorata mađarske paprike proizvedene u tri različite države Istočne dunavske regije. Općenito, uzorci paprike iz Hrvatske imali su najveći sadržaj karotenoida, ali najniže vrijednosti fenola i flavonoida. Uzorci ljute paprike iz Hrvatske imali su najveći sadržaj kapsaicina i dihidrokapsaicina, kao i najviše Scovilleovih jedinica ljutine. Stoga, ovo istraživanje ukazuje na prikladnost određenih uzgojnih područja za dobivanje paprike željenoga kemijskoga sastava. Podatci su vrlo zanimljivi i važni za prehrambeno prerađivačku i farmaceutsku industriju, kao i za usmjeravanje regionalnih proizvođača prema dobivanju kvalitetne mljevene paprike.

Keywords

paprika; kapsaicinoidi; fenoli; karotenoidi; antioksidativna aktivnost; Istočna dunavska regija

Hrčak ID:

214162

URI

https://hrcak.srce.hr/214162

Publication date:

19.12.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 2.109 *