Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.18047/poljo.24.2.7

Otpuštanje vode konvekcijskim sušenjem različitim temperaturama iz sjemenki uljane repice

Ana Matin orcid id orcid.org/0000-0002-9949-0278 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Tugomir Majdak ; Ministry of Agriculture, Ulica grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Croatia
Mateja Grubor orcid id orcid.org/0000-0001-6374-5753 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Jelena Vuković ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Tajana Krička orcid id orcid.org/0000-0002-8044-4861 ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 276 Kb

page 50-56

downloads: 488

cite


Abstract

Uljana repica pripada najznačajnijim svjetskim uljaricama. Cilj istraživanja bio je istražiti utjecaj termičke dorade na kvalitetu uljane repice, odnosno analizirati sadržaj ulja i slobodnih masnih kiselina u izabranim hibridima uljane repice: Turan, Traviata, NK Toccata, NK Petrol, PR 46 W 14 i PR 46 W 15. Po svojim karakteristikama, nabrojeni su hibridi rani, srednje rani i srednje kasni hibridi. Početna vlaga istraživanih hibrida kretala se od 11,28 do 11,69%. Hibridi su podvrgnuti termičkoj doradi konvekcijskim sušenjem u tankome sloju, pri temperaturama 40, 60 i 80°C i brzini strujanja zraka 1,0 m/s. Tijekom istraživanja, uočeno je raspadanje ulja tijekom sušenja na 80°C te povećanje slobodnih masnih kiselina preko dopuštenih 2%. Nadalje, temeljem dobivenih rezultata, određena je brzina otpuštanja vode te je postupak sušenja matematički modeliran, gdje su određeni koeficijent determinacije (R2) i energija aktivacije vode.

Keywords

uljana repica; slobodne masne kiseline; konvekcijsko sušenje; matematičko modeliranje; energija aktivacije

Hrčak ID:

214187

URI

https://hrcak.srce.hr/214187

Publication date:

19.12.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 1.593 *