Agriculture, Vol. 24 No. 2, 2018.
Original scientific paper
https://doi.org/10.18047/poljo.24.2.7
Otpuštanje vode konvekcijskim sušenjem različitim temperaturama iz sjemenki uljane repice
Ana Matin
orcid.org/0000-0002-9949-0278
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Tugomir Majdak
; Ministry of Agriculture, Ulica grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Croatia
Mateja Grubor
orcid.org/0000-0001-6374-5753
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Jelena Vuković
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Tajana Krička
orcid.org/0000-0002-8044-4861
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Abstract
Uljana repica pripada najznačajnijim svjetskim uljaricama. Cilj istraživanja bio je istražiti utjecaj termičke dorade na kvalitetu uljane repice, odnosno analizirati sadržaj ulja i slobodnih masnih kiselina u izabranim hibridima uljane repice: Turan, Traviata, NK Toccata, NK Petrol, PR 46 W 14 i PR 46 W 15. Po svojim karakteristikama, nabrojeni su hibridi rani, srednje rani i srednje kasni hibridi. Početna vlaga istraživanih hibrida kretala se od 11,28 do 11,69%. Hibridi su podvrgnuti termičkoj doradi konvekcijskim sušenjem u tankome sloju, pri temperaturama 40, 60 i 80°C i brzini strujanja zraka 1,0 m/s. Tijekom istraživanja, uočeno je raspadanje ulja tijekom sušenja na 80°C te povećanje slobodnih masnih kiselina preko dopuštenih 2%. Nadalje, temeljem dobivenih rezultata, određena je brzina otpuštanja vode te je postupak sušenja matematički modeliran, gdje su određeni koeficijent determinacije (R2) i energija aktivacije vode.
Keywords
uljana repica; slobodne masne kiseline; konvekcijsko sušenje; matematičko modeliranje; energija aktivacije
Hrčak ID:
214187
URI
Publication date:
19.12.2018.
Visits: 1.593 *