Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 41 No. 6, 2018.
Review article
https://doi.org/10.31727/gzb.41.6.6
Ljekovita svojstva gljiva
Ivan Širić
orcid.org/0000-0003-0560-181X
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Luka Han
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Abstract
Cilj ovog rada je dati pregledan prikaz ljekovitih svojstava nekih vrsta gljiva. Prikazane vrste gljiva
sistematski pripadaju razredu Basidiomycetes, a prema načinu ishrane su saprotrofi te su izuzetno
pogodne za uzgoj. Također, neke od vrsta spomenutih u ovom radu rastu na prirodnim staništima diljem
Hrvatske. Danas su gljive popularna vrijedna hrana, jer imaju nisku kalorijsku vrijednost, siromašne su
ugljikohidratima, mastima i natriju te ne sadrže kolesterol. Gljive sadrže važne hranjive tvari, uključujući
selen, kalij, riboflavin, niacin, vitamin D, proteine i vlakna. Brojna istraživanja ukazuju blagotvorne učinke
na zdravlje i liječenje nekih bolesti gljivama, kao što su prevencija ili liječenje Parkinsonove i Alzheimerove
bolesti, hipertenzije i visokog rizika od moždanog udara. Također se koriste za smanjenje vjerojatnosti
pojave raka i metastaza. Gljive djeluju antibakterijski, snizuju kolesterol i jačaju imunološki sustav te su
važan izvori bioaktivnih spojeva.
Keywords
Basidiomycetes; gljive; hrana; ljekovitost
Hrčak ID:
214339
URI
Publication date:
20.12.2018.
Visits: 3.709 *