Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.31727/gzb.41.6.6

Ljekovita svojstva gljiva

Ivan Širić orcid id orcid.org/0000-0003-0560-181X ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Luka Han ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Full text: croatian pdf 3.501 Kb

page 53-62

downloads: 1.344

cite


Abstract

Cilj ovog rada je dati pregledan prikaz ljekovitih svojstava nekih vrsta gljiva. Prikazane vrste gljiva
sistematski pripadaju razredu Basidiomycetes, a prema načinu ishrane su saprotrofi te su izuzetno
pogodne za uzgoj. Također, neke od vrsta spomenutih u ovom radu rastu na prirodnim staništima diljem
Hrvatske. Danas su gljive popularna vrijedna hrana, jer imaju nisku kalorijsku vrijednost, siromašne su
ugljikohidratima, mastima i natriju te ne sadrže kolesterol. Gljive sadrže važne hranjive tvari, uključujući
selen, kalij, riboflavin, niacin, vitamin D, proteine i vlakna. Brojna istraživanja ukazuju blagotvorne učinke
na zdravlje i liječenje nekih bolesti gljivama, kao što su prevencija ili liječenje Parkinsonove i Alzheimerove
bolesti, hipertenzije i visokog rizika od moždanog udara. Također se koriste za smanjenje vjerojatnosti
pojave raka i metastaza. Gljive djeluju antibakterijski, snizuju kolesterol i jačaju imunološki sustav te su
važan izvori bioaktivnih spojeva.

Keywords

Basidiomycetes; gljive; hrana; ljekovitost

Hrčak ID:

214339

URI

https://hrcak.srce.hr/214339

Publication date:

20.12.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 2.841 *