Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.21860/medflum2019_216320

Poremećaji povezani s glutenom

Iva Pozderac orcid id orcid.org/0000-0001-5292-6217 ; Medicinski fakultet Rijeka, Sveučilište u Rijeci, Rijeka, Hrvatska
Brankica Mijandrušić Sinčić orcid id orcid.org/0000-0002-4795-3445 ; Zavod za gastroenterologiju, Klinika za internu medicinu, Klinički bolnički centar Rijeka, Rijeka, Hrvatska


Full text: croatian pdf 1.074 Kb

page 53-58

downloads: 1.966

cite


Abstract

Gluten je bjelančevina koja se nalazi u pšenici, dok se u raži, ječmu i zobi nalaze slične bjelančevine. Zajedničkim imenom one se nazivaju gluten i mogu uzrokovati više različitih poremećaja koji se dijele na autoimune, alergijske i neautoimune – nealergijske. Samo se celijakija pojavljuje u genetski predisponiranih osoba te se manifestira crijevnim, ali i brojnim izvancrijevnim manifestacijama. Važno je točno dijagnosticirati poremećaje povezane s glutenom jer je njihovo liječenje različito. Velik broj ljudi samoinicijativno se odlučuje za bezglutensku dijetu pod utjecajem popularne literature. No, na taj se način otežava postavljanje točne dijagnoze i odgovarajuće terapije.

Keywords

alergija; celijakija; gluten; pšenica

Hrčak ID:

216320

URI

https://hrcak.srce.hr/216320

Publication date:

1.3.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 3.643 *